De tio skälen

Det kan visserligen finnas tusen och ett skäl till att man väljer att inte bry sig om miljö. Men Per Gyberg och Karin Skill har sammanfattat dessa i sin kommande bok Tio skäl att strunta i miljön – om ansvar och varför det är så svårt att förändra sitt vardagliga beteende. Det började som en kort föreläsning och ska nu ges ut i bokform under 2011.

Skäl 1. Forskarna är oeniga
– Ja, det kan man tro. Felet ligger snarare hos media och deras belysning av klimatfrågan. Ofta bör en fråga belysas från två håll när den presenteras i media. Det har lett till att klimatskeptiker från lika stort utrymme som de forskare som alla är övertygade om att klimatförändringarna är skapade av människan. Förhållandet är snarare 10-90 %.

Skäl 2. Det kommer säkert bättre teknik
– Det härstammar från vårt tankesätt att ”tekniken kommer lösa alla problem”. Men faktum är att det bara blir dyrare att åtgärda miljöproblemen ju längre vi väntar. Naturligtvis utvecklas tekniken hela tiden men det betyder inte att vi ska skjuta upp problemet på framtiden. Vi kan åstadkomma förändringar med dagens teknik också.

Skäl 3. Varför ska jag göra när ingen annan gör något?
– Detta skäl kan ses som en bild av det missunnsamma och paranoida samhället. Man använder ”grannen” som skäl.

Skäl 4. Att ha rätt att göra som man vill
– Vi har alla en fri vilja och man upplever det som att bry sig om miljön är problematiskt. Antingen så gör det lilla man gör ingen skillnad för miljön i stort eller så inverkar det för mycket på ens egen livsstil.

Skäl 5. Jag gör ju det och det och det…
– Det blir lätt ett träsk av argument. Man väljer vad man vill. Men hur stor påverkan har de olika sakerna man gör, egentligen? Till exempel så cyklar man till jobbet fem kilometer varje dag men åker till Thailand en vecka om året. Vad är viktigast?

Skäl 6. Hinner inte
– Miljön upplevs krocka med vardagsprojekten. Det handlar om en fördelning av resurser: Kunskap, Pengar, Samordning och Tid.

Skäl 7. Offer i systemet
– Man måste anpassa sig i viss utsträckning till miljöproblemen. Men vad är alternativet? Här anser många att bry sig om miljön är lika med att ”gå tillbaka till stenåldern eller toppluvor”, miljöhänsyn är inte förenat med utveckling.

Skäl 8. Nationalism
– ”Vi behöver inte göra något för Sverige är redan så bra”.

Skäl 9. Njutning, nöje och bekvämlighet
– Olika värden ställs mot varandra. Man anser sig kunna ”unna sig” att inte bry sig om miljö just idag.

Skäl 10. Tillväxt
– Sverige måste vara konkurrenskraftigt, då kan man inte bry sig om miljön. Det handlar också om att vår konsumtion påverkar andra, både positivt och negativt. ”Om vi inte handlade kläder från Kina skulle arbetarna bli utan jobb”. Andra skäl som också framhålls är att vi om vi skulle ta hänsyn till miljön skulle gå tillbaka till stenåldern, bli ett u-land eller hamna på 1800-talsnivå.

Slutsatser:
– de ovanstående uppräknade argumenten står ofta emot varandra. Men ändå används de av samma personer när de argumenterar för olika saker.
– skälen är snarare kopplade till situationer.
– kunskapen finns ju egentligen. De flesta som blivit utfrågade är medvetna om problemen. Svårigheten ligger hos beteendeförändringar.

Ovan hämtat från Per Gybergs föreläsning ”Tio skäl att strunta i miljön” på Linköpings universitet, Campus Norrköping 2010-10-29. Publicerat med tillstånd av Per Gyberg.

Det kanske lockar mer med en flygresa till Thailand än att sopsortera? Skälet? ”Jag jobbar ju så hårt, behöver lite vila”.

Tidigare blogginlägg på samma ämne:
http://kirschbeeren.blogspot.com/2010/10/tio-skal-att-strunta-i-miljon.html

En reaktion på ”De tio skälen

  1. Skulle säga att jag själv träffades mest av femman. Det är lätt att vikta miljödåliga handlingar mot miljöbra. Istället borde jag börja se till varje enskild handling och göra det bästa av den. Har jag tillgång till bil en dag så ska jag inte tänka "jag brukar ju cykla till jobbet alltid annars så det gör inget om jag tar bilen idag" utan tänka "just idag (liksom igår) är cykeln bättre val än bilen".Jag skulle också säga att tian är det mest förödande för vårt klot. Till skillnad från de övriga är tian strukturell och finns inbyggd i hela vårt ekonomiska system. De övriga appellerar mer till personlig inställning och livsval, har därmed snabbare förändringspotential, skulle jag tro. Ständig tillväxt är en omöjlighet och ett vansinne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s