Tio skäl att strunta i miljön

Igår lärde jag mig tio skäl till att strunta i miljön. Kan tyckas vara lite märkligt ämne, men det kan ibland vara bra att vända på sina vyer och se saker och ting från andra sidan.

Per Gyberg och Karin Skill har tidigare i sin forskning noterat att människor använder diverse svepskäl för att slippa bry sig om miljön, just här och nu. På det hela taget var det en intressant föreläsning, den bjöd verkligen in till eftertanke. Jag tror även vi, miljövetare, började fundera över vilka ursäkter man använder själv när det kan verka jobbigt, svårt, dyrt, tidskrävande, tråkigt att bry sig om miljön. Eller ursäkter, undanflykter och bortförklaringar kan man också kalla det.

Fast å andra sidan så tycker jag själv att fler borde se oss miljövetare som utmärkta exempel på att man kan leva och bry sig om miljön utan att göra avkall på sin levnadsstandard. Jag är student och bör således leva med lägre ekonomisk standard än många i vårt samhälle (fullt studiemedel ligger på cirka 8000 kr i månaden). Jag lyckas ändå handla ekologisk mat, miljövänliga kläder och klimatkompensera för mina resor och ha pengar kvar till väsentligheter som hyra och dylikt. Det är inte så svårt och kräver inte så mycket engagemang.

Många intresserade åhörare

Mitt förra blogginlägg:
http://kirschbeeren.blogspot.com/2010/06/att-strunta-i-miljon.html
Artikel och svt länk:
http://www.klimatsmart.se/?page=videos&id=1369
Artikel om bokprojektet på LiU:s hemsida:
http://www.tema.liu.se/tema-t/medarbetare/gyberg-per/tioskal?l=sv

Fler blogginlägg på samma ämne kommer i framtiden så håll utkik!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s