Död åt plastkorten!

Äntligen har någon tagit upp min idé om alla dessa onödiga plastkort! En genomsnittlig europé har sex plastkort för olika bonusprogram. Sammanlagt blir cirka tre miljarder plastkort. Jag har tidigare bloggat om det och frågat efter att affärer ska använda sig av id-kort eller personnummer istället. Plast är verkligen så onödigt när det hamnar i naturen och framför allt samlas i haven där det inte bryts ned.

Nu har ett företag skapat en ny kortterminal för att minska kortanvändningen. Vad sägs om att vid kassan dra ditt id-kort och sedan välja bonuskort via en touch-skärm istället? För id-kort och körkort har man ju nästan alltid med sig.

Personligen måste jag säga att de företag som tydligen kan bara ta personnumret verkar fungera bra. Det är väl ändå det enklaste?

En mängd plastkort

Jag har bloggat om det här fler gånger: 
Kort, kort och fler kort: http://kirschbeeren.blogspot.com/2010/02/kort-kort-och-fler-kort.html
Havet och plasten: http://kirschbeeren.blogspot.com/2009/11/havet-och-plasten.html

4 reaktioner på ”Död åt plastkorten!

  1. Bra idé! Tyvärr kommer detta inte hjälpa min plånbok, som innehåller ett körtkort, två bankkort (som ska kunna användas icke-elektroniskt), ett universitetskort (med collegets logga för visuell inspektion, och RFID för att öppna dörrar och betala mat) samt ett EU-försäkringskort (som rimligen också måste vara visuellt inspekterbart)…I Sverige skulle jag dock slippa släpa runt på mitt SJ prio-kort. Sätter man RFID i ID-korten slipper jag också busskortet.

  2. Problemet med priokortet är att man använder det nummer som står uppskrivet där när man ska boka. De kort jag möjligen skulle kunna bli av med är ICA, IKEA Family och The Stadium. I övrigt ser innehållet i min plånbok ut ungefär som Pellis, men med den skillnaden att jag har kårleg istället för ett extra bankkort. Tidigare hade jag ett specifikt rabattkort jag kunde ladda för att få rabatt på mat på campus. Den här terminen har de istället börjat använda magnetremsan på mecenatkort/kårleg, vilket gjort att jag blivit av med ett kort. Sedan tror jag även att ett skäl till att inte fler kort slås ihop är att företagen vill ha sina logotyper synliga på korten.

  3. Hm, det är i och för sig sant. Fast om ni ursäktar, så är ni typiskt killar (om man får generalisera…). En uppräkning av de kort jag har i plånboken:Körkort, bank-kort, kår-leg, mecenat-kort, buss-kort, två bibliotekskort för två städer, ica-kort, medmera-kort, hemköps-kort, h&m-kort, sl access, diverse presentkort (som väntar på att användas), SJ-Prio, några stämpelkort (visserligen papper, men men). Kanske 16 kort, med reservation för några glömda. Stadium, JC, MQ, Team Sportia har alla det system att de läser av mitt personnummer istället, fungerar bäst enligt mig!Nu kanske ni argumenterar för att jag inte använder alla kort en genomsnittlig dag, men jag har upptäckt att det är bättre att de ligger i plånboken än att jag glömmer dem. Man kanske inte får så mycket rabatt i faktiska kronor, men jag tycker de där kronorna är värda den lilla extratid det tar att registrera sitt köp. Framför allt mina tre mataffärs-kort, eftersom alla tre butiker ligger i närheten av hemmet och jag är inte trogen endast en.Viktor: logotyp-skälet framhäver de i artikeln, jag tror absolut att det spelar in. Dessutom blir man ju lojal till "sin" affär om de har ett bra bonussystem. Dock, Stadium-kortet kan du ta ut. De läser ditt pers.nr. som sagt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s