5 reaktioner på ”Artikeltips om GMO

  1. Jag tycker artikeln är missvisande. Problemen som nämns är alla direkta konsekvenser av överbesprutningen. GMO är bidragande endast genom att framställa grödor som överlever detta.Lösningen på problemet är att begränsa besprutningen, inte förbjuda framställandet av överlevnadskraftiga grödor.(Om någon kommer på ett motexempel där en negativ sak kan delas upp i två delar där den första fortfarande anses vara negativ men kan förvrängas genom omformulering till något som låter rent positivt så accepterar jag även alternativet att förbjuda framställandet av de överlevnadskraftiga grödor där enda syftet med överlevnadskraftigheten är att man ska kunna bespruta det mer. Att genmanipulera med andra syften har dock inte med detta problem att göra, och ska inte förbjudas på grund av detta.)

  2. Monsantos affärsidé är ju också att besprutningen ska öka då de har intresse i giftindustrin och har en initialt resistent gröda (som dock kräver ökande giftdoser efterhand). Och genom sitt inflytande över de amerikanska kontrollorganen ser man till att inte ens anständiga oskadlighetstester av produkterna görs. GMO kanske kan vara bra under ideala omständigheter i teorin, men det kan nästan allt. Vi måste se realistiskt på vad som händer i denna värld, inte i ett sagoland konstituerat av forskningsdrömmar där inga frågor ställs om ägande och obehagliga effekter. Att tänka bort det negativa från det positiva är vackert, men det är sällan så verkligheten funkar.

  3. Bengt: Du nämner resistans och hänvisar till ditt blogginlägg men jag hittar inte någon konkret information. Vad är det som har orsakat ökad besprutningsresistens hos ogräsen? Om det är själva besprutningen, så håller mitt argument fortfarande. Om det är resistensgener som vandrat över från grödan till ogräset, så är lösningen att förbjuda besprutningsresistenta grödor, oavsett de är "naturliga" eller genmanipulerade – samma problem skulle ju uppstå om någon avlade sig fram till en gröda med resistens mot bekämpningsmedel (underskatta inte evolutionens kraft – det finns nylonätande bakterier!).Min poäng är att det inte finns någon anledning att ha olika regler vad gäller organismens egenskaper för konventionella grödor och GMO – naturen vet inte skillnaden. Det enda problemet med GMO är att framställningen inte naturligt testar om organismen orsakar skada i naturen, och därmed ska det finnas strikta regler för sådana tester. Dessa regler ska förstås även gälla konventionella grödor när man inför dem i en ny biotop.Bertil: Om ett företag som dominerar en industri där strikt kvalitetskontroll krävs har för stort inflytande över kontrollorganen så är lösningen att ändra om i kontrollorganen – inte förbjuda hela industrin.För övrigt har Monsanto grävt sin egen grav om deras affärsidé går ut på att sälja en gröda som kräver konstant ökad besprutningsdos. Det är bara en tidsfråga innan odlingen av deras grödor blir ohållbar (för att folk dör, myndigheterna säger ifrån, miljöaktivister lyckas göra sig hörda, eller att det helt enkelt blir för dyrt för bönderna som måste betala för både gröda och gift), och då är det bäst att de har något annat att tjäna pengar på.

  4. Jag måste nog säga som svar på ovanstående inlägg, att jag ser att frågan handlar mer om huruvida GMO är lösningen på alla problem. Är det inte bara att blunda för fröet till ett ämne som man inte vill ta ställning till. Frågan om man överhuvudtaget ska odla GMO, för min del, är på ett mer filosofiskt plan. Ska vi människor ta oss rätten att genmodifiera grödor, utan att fullständigt veta alla risker och effekter (goda eller dåliga), innan vi släpper ut det i naturen? Och kan man ens vara säker på att det goda uppväger det onda? Där tycker jag kanske att Pelli har en poäng i sin andra kommentar, andra stycket. Är vi människor verkligen så smarta som vi tror när vi faktiskt lyckas skapa fler problem, precis vad artikeln handlar om. Det är som att sätta filter på en skorsten för att på så sätt minska partikelutsläppen istället för att ändra om inne i fabriken för att på så sätt minska partikelmängden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s