Katastrofer, de inträffar

För övrigt så är det väl känt att katastrofer inträffar och kommer att fortsätta att inträffa i framtiden. Den ungerska giftslamskatastrofen är tragisk och kommer ta lång tid att sanera. Det har inträffat oersättliga skador på ekosystemen och människor har dött, antagligen kommer några dö i efterhand också.

Än så länge vet man inte riktigt varför den inträffade, men som jag har fattat det så har en vall kring en damm brustit. Säkerligen finns det några brister i säkerhet eller underhåll, det återstår att se exakt vad.

Men vad som uppenbarligen saknas är en medvetenhet i samhället idag. Vi tar risker. För att komma framåt i utveckling, för att tjäna pengar, för att vi inte orkar, för att vi inte bryr oss eller för att vi inte har tillräcklig kunskap. Sannolikt är att risker är något vi får leva med.

När kommer försiktighetsprincipen ta över? När ska vi tänka efter ytterligare en gång före? 

”Genom att inte se, att se men inte förstå, förstå men inte göra något, göra något men göra fel eller otillräckliga saker, göra rätt saker men inte i tid. Vilket kan bero på att man inte vet, inte kan, inte vill. Och på föreställningar och förväntningar, intressekonflikter och målkonflikter. Eller för att man vill och måste vara snabb och lönsam.” 
(Formas Fokuserar: Giftfri miljö – utopi eller verklig chans? 2006)

Människor har kort minne, bevis finns i form av Harrisburg, Tjernobyl, kvicksilver, BT Kemi och nu Ungern. Vi utvecklar visserligen säkerheten och tror att vi är säkra. Men helt säkert är det aldrig. Och det måste vi lära oss att leva med, eller ytterligare förbättra säkerheten och gå på försiktighet först. Katastrofer kommer dock att inträffa i framtiden också, i en form eller annan.

DN.se 2010-10-09 Foto: Balazs Mohai

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s