Varumärkestankar

Jag funderade nyss lite på varumärken och vilka spår de lämnar i våra medvetanden. När jag såg Coop Änglamarks ekologiska och svanen-märkta Body Lotion så köpte jag den på direkten. Utan att ens oroa mig över om det kanske inte var det bästa miljö-valet. För jag har omgivits av Änglamark sen jag var liten och någonstans så är det nog inpräntat i mig att det är det bästa för miljön. Denna känsla förstärks ju såklart av svanen-märkningen, också något av en säkerhet. För jag vet att Svanen får bra kritik och att de har strängast miljö-regler på marknaden. Så då går jag bara på märkningen.

Tänk om det en dag skulle visa sig att Svanen egentligen bara är green-washing och att de är en hoper miljöskurkar bakom? Då skulle min världsbild få sig en rejäl törn. Svanen är så fastetsad i allmänheten som den bästa miljö-märkningen. Dessutom så spenderar ju företag och andra många miljoner på marknadsföring så att just deras produkt eller märke fastnar hos allmänheten. Och de verkar ju lyckas då det visas allt oftare att vi gillar märken för att det känns tryggt och bra, utan att man egentligen vet varför.

Men utan att ha gjort någon närmare jämförelse så borde ju denna body lotion vara en av de bästa? Min förra från Apoteket var märkt med att den innehåller 93 % ekologiskt certifierade råvaror. Okej, det är ju bra att veta. Men vem intygar det?

På CCS hemsida står detta, som får mig att bli övertygad om att det är de själva som intygar det:

För att tydliggöra att Oliva by CCS eco har ett genomtänkt innehåll med väl valda ingredienser, har vi tagit fram två olika märken: ”Ekologiskt certifierade” och ”Lätt nedbrytbart”. I våra beräkningar är vatten inkluderat.

Alla produkterna i Oliva by CCS eco kommer att bära något av dessa märken, där andelen ekologiskt certifierade råvaror deklareras för hudvårdsprodukterna. För tensidprodukterna anges andelen lätt nedbrytbara ingredienser. Genom att märka produkterna med sigillet ”Free from” vill vi tydliggöra att produkterna är omformulerade och fria från parabener, silikon och mineraloljor.

  http://www.ccs-se.com/produkter/page.aspx?lnkId=628&parent=620,628&pid=248 2010-09-28

Så vid närmare eftertanke har jag större tillit till Svanen-märkta produkter. Och det är ju inget fel på Änglamarks Body Lotion, funktionsmässigt i alla fall.

Förra inlägget om ekologisk hudvård hittar du här.

En reaktion på ”Varumärkestankar

  1. Jag har extremt känslig hy, särskilt i ansiktet, och har lätt för att reagera på bl.a. parfym och konserveringsmedel. Jag hade en flaska Änglamark Body Lotion hemma som jag använde till benen efter rakning och har testat alla möjliga ansiktsprodukter utan parfym och för känslig hud till ansiktet. Jag har problem med acne och får röd och irriterad hud av allt känns det som. Men en dag när jag var fattig och min dyra ansiktskräm (som gjorde min hud torr och röd fast minskade acnen en aning) tog slut, så använde jag Änglamark Body Lotion i ansiktet. Min hud blev inte alls irriterad och finnarna försvann efter ca. två veckor. Det var bara ett sammanträffande att jag testade det men nu litar jag fullständigt på deras produkter. Fast lita inte på mig, jag tycker att man ska skapa sig en egen uppfattning för jag kan ha fel, men Änglamark är det enda märket jag litar på iallafall. /Jennie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s