Och söndagens flykt från stressen

Efter plugg, städning och jobb så behövdes det en paus från allt. Bästa stället att komma bort på är i skogen enligt mig. Så det blev en tur till Bjärka Säbys urskog, Säby Västerskog, som är naturreservat och Natura 2000-område.

Vissa av oss hade ambitionen att plocka lite kantareller men jag gick mest omkring och njöt av omgivningarna. Det blev några kantareller men det var redan ganska urplockat.

Hitåt ska vi
Alla letade men vi hittade inte mycket
Den var fin men vi undvek att plocka den ;)

Samtidigt så gick jag och funderade på hur stor skillnad en sådan här liten ”oas” gör i resten av det påverkade jordbrukslandskap som är Östgötaslätten. I urskogen får träden ligga där de faller och inga ”städar undan”. Då frodas mångfalden eftersom många små skalbaggar och andra småttiga djur trivs. Granarna står länge, de flesta är 260 år gamla och tallarna är 170 år. Just denna lilla skog har varit fridlyst sedan 1927. Och man ser mångfalden, tickorna frodas på de gamla döda stammarna och på flera ställen ser vi spår av hackspett och andra smådjur. Kanske de behöver en fridstad precis som jag?

En hackspett har varit framme och letat mat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s