Det finns aktivister, och så finns det aktivister

När jag läste dagens Svenska Dagbladet så såg jag en notis om en man som tog gisslan på Discoverys kontor i Washington. Han sköt till döds av polisen men gisslan klarade sig. Som krav hade han skrivit att han ville ha mer miljöbevakning och att Discovery skulle uppmana människor att inte skaffa barn för att överbefolkningen är ett hot mot jorden. Men kräver miljöfrågan verkligen sådana offer?

Jag kan inte riktigt förstå vad han trodde att han skulle uppnå. Nu är han död och kan inte fortsätta att sprida sitt budskap. Eller var det kanske det han hoppades på? Att genom sitt drastiska handlande få uppmärksamhet. För jag kan knappast tänka mig att Discovery på allvar skulle ta till sig av hans budskap bara för att deras medarbetare var i fara. Det måste finnas andra sätt att bilda opinion och åstadkomma en förändring. I vanliga fall brukar ju miljöaktivister ”nöja” sig med att kedja fast sig vid kärnkraftverk eller sänka stenar för att hindra trålfiske, något som leder till böter eller max fängelse. Men att gå så långt som att utsätta sitt liv för fara? Och på sätt och vis så har han ju fått genomslag eftersom jag nu sitter i lilla Sverige och bloggar om det…

Själv nöjer jag mig med att blogga för ”miljöns bästa”. Fast jag kanske ändrar mig, om jag tycker att det krävs större insatser ;)

Tycker du att det finns skäl till att ta till drastiska åtgärder för en viss sak? 

Washington Post om gisslandramat
Om du vill läsa mer om hans skäl till gisslandramat så kan du läsa dem här, på savetheplanetprotest.com

Svenska Dagbladets notis från TT-Reuters

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s