Negativt om miljö, går det?

Camino kom i min brevlåda igår och genast fylldes jag av förväntansfull glädje. Miljötidningen Camino i all ära, de gör ett bra jobb. Men det är något som inte känns bra när man läst ut det, jag ska försöka förklara.


De första sidorna läser man med nyfikenhet och tycker att det är så roligt och spännande att få läsa om nya miljögrejer. Man känner att det är positivt och att man mycket väl kan göra miljövänligt leverne till en ihållande trend. Det finns en gemenskap där man samlas runt miljömedvetenheten och en känsla av tillhörighet uppkommer.

Men det räcker inte länge, ju mer man läser desto mer tråkigt blir det. Det håller inte i längden. Det är så svårdefinierat men på något sätt tappar man tron. Att snygga ekokläder kostar skjortan, att det finns så många teorier och ingen säkerställd ”sanning”, att det krävs så mycket närvaro annars missar man någonting.

För det är faktiskt sant, är man inte med i svängarna och håller sig framme så kan även jag, som studerande miljövetare, känna att jag ibland inte hänger med i debatten och ekoreko-modet. Jag är ju minst sagt intresserad av hållbarhet och miljövänlighet men när så mycket nytt händer, trender, nya ekoaffärer eller forskningsrön, så måste man vara mitt i smeten hela tiden. Så efter ungefär halva tidningen tappar jag intresset lite och känner att man kan ägna sin tid åt annat. Man kan läsa kurslitteratur eller bara vara nöjd med sig själv som läget är.

Annat är det med Sveriges Natur, Naturskyddsföreningens egen tidning. Då blir jag bara fylld med tillförsikt och framtidstro, utan några negativa sidospår. Kanske beror det på Caminos glossighet och modeinriktning.

Fast det är ju en bra tidning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s