Tågpendeltrafiken försämras i Östergötland

I Linköpings lokala tidning Östgöta Correspondenten, Corren, kan man läsa om att tågpendel mellan Mjölby och Norrköping hotas av andra tågsatsningar på samma spår, Östgötatrafiken: Pendeltågstrafik hotad 30/8.

Så bara för att man vill öka tågkapaciteten på ett mer nationellt plan från Stockholm till Malmö så hotas pendeltågen mellan två storstäder. Följden blir sämre tågtider och längre resor. I dagsläget är det väldigt smidigt att ta sig mellan städerna, det kan jag intyga som åker emellan då och då. Bussarna är anpassade till pendelns avgångstider och det blir sällan långa väntetider. Men nu då? Jag kommer inte bara att få sitta längre tid på tåget, jag kommer också att få vänta längre på busshållplatsen och tågstationen. Det låter knappast attraktivt i mina öron.

Konflikten här står mellan ett nationellt tågresande och ett regionalt tågpendlande. I det första fallet hoppas vi ju så klart att tågen konkurrerar ut flyget. Vad gäller pendlingen handlar det om att folk kanske tar bilen istället, flyttar eller byter jobb. Båda handlar delvis om miljöutsläpp, från flyg och bil. Men det handlar även om Linköping och Norrköpings ambitioner att bilda den fjärde storstadsregionen.

Så vad ska man prioritera? Man vill ju ha tåg på båda planen. Ett alternativ som ni säkert har hört talas om är Ostlänken som ska bli en del av höghastighetstågbanan till Malmö och Göteborg. Det är fortfarande på planeringsstadiet och det dröjer flera år tills det blir verklighet. Men man kanske bör tänka om och satsa ännu mer på att bygga ut tågtrafiken i Sverige? Det finns ju uppenbarligen ett uppdämt behov för person- och godstransporter här.

Ett är i alla fall säkert, jag kommer att ogilla alla försämringar i pendeltågstrafiken personligen och jag kommer fortfarande vilja ta mig till Stockholm med tåg snabbt och smidigt. Lite ambivalent så där.

2 reaktioner på ”Tågpendeltrafiken försämras i Östergötland

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s