Man kan lova mycket och hålla lite mindre

Igår presenterade Naturskyddsföreningen en granskning av riksdagspartiernas miljöpolitik på DN Debatt och på sin hemsida. De flesta partier får underkänt på flera punkter, till och med Miljöpartiet. Moderaterna är sämst och har dessvärre påverkat sina regeringskamrater.

2006–2010 har varit en gyllene period för miljöfrågor när det gäller vetenskapligt stöd, medial uppmärksamhet och allmänhetens och företagens engagemang – men tyvärr inte vad gäller politisk handlingskraft. (DN Debatt 2010 08 25)

Våra i dagsläget två vägval i valet 2010 är ju som bekant Alliansen som för en högerpolitik och de Rödgröna till vänster. Dessa två samarbeten har påverkats på olika sätt  vad gäller miljöfrågorna. Enligt Naturskyddsföreningen har Moderaterna fått sina mindre samarbetspartier att bli sämre i miljöfrågorna och har bakat på flera vallöften inför förra valet. Inom de Rödgröna har snarare Miljöpartiet och Vänsterpartiet fått Socialdemokraterna att bli mer gröna.

Men vad kan man tycka? Som miljövetare och förhoppningsvis lite mer upplyst än gemene man så tycker ju jag att man inte gör tillräckligt, något av partierna. Den senaste tiden har det ju varit mycket tjat om pensionärers skatter i media. Och det är väl det som är problemet. Jag som privatperson är mest intresserad av miljön, men i ett samhälle bör ju alla frågor få plats. Fast det är inte en orsak till att låta det gå sämre för miljöfrågorna. Om vi inte har en ren och välbehållen planet att bo på så spelar det ju ingen roll om småföretagare får lättare att anställa folk eller att restaurangmomsen sänks.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s