Fler cykelresor leder inte till minskad biltrafik

Centret för transportstudier vid Kungliga Tekniska Högskolan visar att ökad cykeltrafik i Stockholms innerstad inte skulle minska bilåkandet och -trängseln. Detta på grund av att de räknar på att de flesta bilresor är längre än 15 kilometer och det kan man inte gärna föra över till cykeltrafik.

I DN kan man idag läsa om en ny studie som Centret för transportstudier genomfört. De har frågat 55 000 stockholmare om deras transportvanor. Om bilresorna i innerstaden, under fem kilometer, ersätts med cykel så sker det en minskning med bara 0.3 %.

Ivan på bloggen Cykelidag nämnde att det kunde bero på mycket kollektivtrafik och på att Stockholm är så tätbebyggt att många promenerar istället. Men något borde man väl ändå kunna göra åt saken. Faktum är att det är väldigt mycket bilar i Stockholm, det borde verkligen gå att fasa ut på något sätt. Och då menar jag inte genom Förbifart Stockholm… Själv tar jag tåget var gång jag ska till Stockholm, mycket bekvämare och så hamnar jag ju mitt i stan när jag är framme.

Ett annat förslag är ju också att öka färjetrafiken. SL och Waxholmsbolaget planerar för att koordinera SL:s periodkort så man kan pendla med färja. I dagsläget kostar ju en enkelbiljett till Djurgården 40 kr, lite väl dyrt kanske.

Det finns så många sätt att ta sig fram på. Bilen är väl det mest osmarta, dock ganska bekvämt. Men för mer argument för detta, läs mitt inlägg om Tio skäl för att strunta i miljön.

3 reaktioner på ”Fler cykelresor leder inte till minskad biltrafik

  1. Vilken sorts transport är det som dominerar då? Detta är väl den grundläggande frågan man måste ha svar på innan man ens kan börja diskutera trängsellösningar.

  2. Precis. Kollektivtrafik kanske biter på jobbpendling, men det kommer definitivt inte minska på varuleveranserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s