Hållbarhet på Campus – en föreläsning av en miljöstrateg på Linköpings universitet

Visste ni att Linköpings universitet var delaktiga i ett nätverk som heter Sustainable Campus? Jag hade hört talas om det men visste inte riktigt vad det innebar. Green Cup är ju tydligen en del av detta. Så för att få lite information om detta gick jag på en föreläsning idag.

Idag hade vår marknadsföringsgrupp MFG anordnat en föreläsning med Anders Carlsson, miljöstrateg på LiU. Hans ämne var ”Sustainable Campus och möjligheterna med klimatkrisen”. Han inledde med att berätta om hållbarhet, lite kort, och gick vidare med att prata om miljö i största allmänhet. Har ni tänkt på att det enskilt största utsläppen genom historien är den när blågröna alger började producera syre. På så sätt förändrades hela planetens atmosfäriska sammansättning. Så på något sätt så, hävdar Carlsson, ska man kanske se växthuseffekten ”som en utveckling som man ska hantera istället för att straffa oss själva”. Intressant tanke, det hör ju ihop med det jag bloggade om för ett tag sen, åtgärder och anpassning till klimatet.

Något Anders Carlsson också framhöll var att man inte behöver förlita sig enbart till teknikens under och utveckling, utan att mycket som krävs är kommunikation, förtroende, tillit. Att man pratar med varandra helt enkelt. Att vi är granne med hela världen och på så sätt så behöver man bry sig trots allt.

Eftersom han jobbar på Linköpings Universitet så berättade han lite om vår miljöpåverkan. Tydligen står vi för ungefär 2 % av Linköping eller Norrköpings (beroende på vilket Campus man pluggar vid) totala energiåtgång. Men å andra sidan så köper de bara in Bra Miljöval-el, använder sig av fjärrvärme och fjärrkyla från närbelägna Tekniska Verken och har ett källsorteringssystem på nästan hela universitetet. Sen finns det ju såklart negativa saker vi bidrar till, men det är ändå på god väg framåt.

Angående vad man kan göra som student så hade han en liten checklista. Man kan:
– källsortera, både hemma och på universitetet
– spara el
– handla miljöanpassat
– resa miljöanpassat
– nyttja grön IT (exempelvis resfria möten)
– lära sig om miljö och hållbar utveckling
– utveckla en hållbar utveckling
– bli lycklig (enligt tesen att man då inte behöver konsumera sig till lycka)

Föresten, tydligen är Göteborgs universitet miljöcertifierat enligt IS 14001 och EMAS. Något vi på LiU verkligen borde ta till oss av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s