Antropogen påverkan som åtgärdas, eller så anpassar man sig, eller både och

Klimatförändringarna är dagligen med i media, det upptar en ganska stor del av våra liv och vi kommer att få leva med dem i all framtid, mer eller mindre. Man kan naturligtvis minska sin egen påverkan på klimatet genom diverse utsläppsminskningar, men det är inte det enda man bör och kan göra. Nedan redogör jag kort för anpassning och åtgärder i inlägget: ”Antropogen påverkan som åtgärdas, eller så anpassar man sig, eller både och”.

Som jag ser det, och andra forskare och myndighetspersoner med mig, så finns det två alternativ till hur man förhåller sig till klimatförändringarna (om man inte är klimatskeptiker förstås, då existerar ju inte någon antropogen påverkan). Det ena utesluter inte det andra och man kan naturligtvis arbeta på båda strategierna samtidigt.

Antingen så åtgärdar man problemet, eller så anpassar man sig. 

Att åtgärda människornas påverkan på klimatet genom utsläpp av växthusgaser, görs på många olika sätt. Tre huvudkategorier finns väl, beroende på procentuell fördelning av hushållens klimatpåverkan:  
– Maten 
– Transporter
– Energi
och så Övrigt (tillåt mig att generalisera).

Ni är säkert väl medvetna om allt man kan företa sig för att komma åt dessa problemområden, handla miljömärkt och närodlad mat, sluta använda fossila bränsle och gå över till förnybar energi. Jag tänker inte räkna upp mer även om det finns mängder med tips och alternativ.

Men hur mycket vi än försöker minska utsläppen av klimatpåverkande gaser så kvarstår problemet. Detta har redan pågått under en längre tid, gaserna kommer att finnas kvar i atmosfären och vi kommer hur som helst inte kunna komma ner till noll-utsläpp på en dag. En viss uppvärmning av klotet kommer vi att få och det är då anpassning kommer in i bilden.

Vi måste anpassa oss till varmare klimat, kallare klimat, mer nederbörd, mindre nederbörd, naturolyckor, höjd havsnivå och så vidare i all oändlighet. Detta har ni säkert också hört om. Jag var dessutom på klimatanpassningskonferens nyligen. Då fick jag många nya insikter.

Att anpassa sig hör ihop med sårbarhet. Vårt samhälle är sårbart inför vissa företeelser och olyckor som kan inträffa. Sårbarhet ingår i klimatanpassningsarbete, för är vi inte sårbara inför något behövs det heller inte åtgärdas. Anpassning kan även ses som en del av hållbarhetsfrågorna. Man gör samhället mer robust, hållbart, inför framtida förändringar. Vi i Sverige förutspås att få ett blötare klimat, med nederbördsrubbningar. Något vi måste anpassa oss till är ändrade vattenflöden. Alltså bör man exempelvis dimensionera dagvattensystemen, förutse var det kan uppstå jordras, skred, översvämmningar och erosionsskador. Man anpassar sig efter sin sårbarhet, helt enkelt.

Det är så jag ser det, och det är så jag arbetar med det både i min utbildning och i min vardag. 

För övrigt, Klimat och sårbarhetsutredningen lade fram en SOU 2007:60. Kapitel 1-3 finns här.

9 reaktioner på ”Antropogen påverkan som åtgärdas, eller så anpassar man sig, eller både och

  1. Bra inlägg. Jag tror jag vet vad antropogen påverkan är, men eftersom bloggen rimligen riktar sig till många så kan det mycket väl vara så att läsare inte vet vad det är. Så ett nytt inlägg där det förklaras kanske (eftersom det inte är säkert att alla läser kommentarer)?

  2. Men du greppade i alla fall grejen med att man inte bara ska åtgärda saker utan också anpassa sig? För det var ju det du påpekade i förra inlägget…

  3. Bra och tankeväckande. Gillar det där med att anpassa sig… tyvärr så har "man" anpassat sig till andra saker som ett överflöd av produkter och möjligheter utan att reflektera över konsekvenser av t ex övergödning och överkonsumering…

  4. Jag förstår inte varför man måste åtgärda problemet ELLER anpassa sig efter det – man måste väl ändå jobba på båda! Vi måste både jobba på att minska våra utsläpp, förstå på vilket sätt vi är sårbara (vilket beror helt på vart man befinner sig) OCH anpassa oss!

  5. Louise: Ett citat från mitt inlägg och första stycket: "Det ena utesluter inte det andra och man kan naturligtvis arbeta på båda strategierna samtidigt." Jag går en vetenskaplig utbildning där vi läser mycket om aktuell forskning och liknande. Där särställer man anpassning och åtgärd, men enbart på grund av att det är lättare att då kartlägga dem och forska vidare. Men när man som myndighet eller annan "person" som beslutar om miljö på lite högre nivåer än det privata planet är dessa två särställda men man jobbar naturligtvis med båda.Tvärvetenskap lägger samman olika vetenskapliga områden eftersom man behöver en helhetsbild. I vardagen behövs definitivt helhetsbilden. Så läs lite mer noggrant nästa gång! Men tack för kommentaren :)

  6. Hej, vilka bra inlägg du skriver! Verkligen givande läsning, kul att jag hittade din blogg. Jag läser programmet miljö och utveckling på södertörns högskola så jag tycker det är extra intressant att se vad du lär dig under din utbildning. Jag har förstått det som att vi läser liknande ämnen till en stor del. Har du några planer på att läsa vidare sedan, i så fall vad? Har du något speciellt du vill rikta in dig mot?Jag skriver på bloggen http://tipthescales.blogg.se/ ifall du skulle vara intresserad.

  7. Emilia: Hej och tack så mycket! Jag blir verkligen glad av att höra sådana saker :) Jo, efter min utbildning, som är väldigt grundläggande kan man fortsätta med diverse masters. Men jag utforskar fortfarande miljö-området och vet inte riktigt vad jag ska inrikta mig på. Och ja, om man kan rikta in sig på hållbar utveckling eller biologi är det nog det jag skulle fördjupa mig i.Hörde om Södertörns journalistutbildning för studenter med kandidatexamen, den funderar jag också lite smått på. Vad har du själv för planer?

  8. Hej! Södertörns högskola är en väldigt bra skola som jag upplever det, det är ju en relativt ny skola som inte är rädd för att ta sig an lite mer "udda" utbildningar. Dessutom har jag hört att de är den mest mångkulturella och jämlika högskolan någonstans (minns inte källan). Jag antar att det är "miljö och journalistik" programmet du funderar på att plugga då?Jag har inte några direkta planer än. Men jag är intresserad av politiska frågor gällande miljön. Jag har också läst kreativt skrivande A och B (där kurser i journalistik ingår) och i höst ska jag läsa C kursen, kommer alltså plugga 150%. På den kursen får man göra ett eget projekt hela kursen så jag ska göra en serie reportage om miljö. Min dröm är väl att kunna kombinera både miljö och skrivande på något sätt.

  9. (Jag har visst missat att det kommit en massa kommentarer här)Jag förstod definitivt det där med att kombinera anpassning och reducering. Personligen tror jag att jag har lättare för anpassning, men att stoppa utvecklingen är onekligen bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s