Solcellsstöd

Visste ni att man i nuläget kan ansöka om ett solcellsstöd från Energimyndigheten när man väljer att installera solceller? Det visste inte jag, utan fick reda på det idag när jag läste tidningen.

Detta solbidrag syftar till att öka den totala årsproduktionen av el från solceller till 2,5 GWh. Helt okej mål tycker jag. Solceller som energikälla är ett bra alternativ och påverkar miljön minimalt under förbrukningstiden. Dock vet jag inte hur det påverkar miljön när man bygger solcellerna. Enligt de skrifter jag sedan läste för att ytterligare fördjupa mig i stödet och hur solcellsmarknaden fungerar i Sverige i dag så har vi faktiskt god solinstrålning i Sverige. 5 kvadratmeter solceller kan minska ett hushålls energiåtgång med cirka 50 %.

Att kunna få upp till 60 % av investeringskostnaden för att installera solceller låter attraktivt i mina öron. Jag börjar redan fundera lite på saken, inte till mig själv men kanske till några nära släktingar med eget hus. Dessutom har jag ju sagt det förut, men det tål att tas upp igen. Skulle alla villor i Sverige både har några solceller eller solfångare och ett litet vindkraftverk på tomten/huset skulle vi kunna minska energianvändningen.

5 reaktioner på ”Solcellsstöd

  1. Eftersom jag nyligen lyssnat på några besserwissrar när det gäller sådana här frågor så kan jag inte låta bli att påpeka att solceller och vindkraftverk inte minskar energiförbrukningen. Däremot så minskar deras nettokonsumtion av el, vilket för de enskilda hushållen är mycket bra, för miljön är det också bra. Ännu bättre är det om man samtidigt lyckas dra ned på den faktiska konsumtionen.Vad gäller solceller så tror jag att de har relativt låg miljöpåverkan även vid tillverkning och då de tjänat ut. Sedan vet jag inte hur lämpligt det är med så småskalig vindkraft som det vore att ha på tomten. På landsbygd bör det vara ett rimligt alternativ, men jag är tveksam till det blåser tillräckligt i tätort för att motivera investeringen. Däremot kan jag tänka mig att vertikala vindkraftverk av något slag på höga byggnader kan vara vettigt.

  2. Finns det fördelar med att ha solcellerna och vindkraftverken lokalt? Visst minskar ledningsförlusterna, men generellt gäller att stort och centraliserat är effektivare.Poängen är att "ett litet vindkraftverk på tomten" låter lite, men om det är ineffektivare (i genererad el per krona) än ett stort vindkraftverk så blir det ändå mer lönsamt att bygga 7000 gigantiska 3MW-snurror än 2 miljoner nätta 10 kW-dito.Vore det inte bättre om staten istället subventionerade sol- och vindkraftsandelar, så att man får fördelarna med storskalig drift samtidigt som folket är med och engagerar sig? Eller så kunde staten ta pengarna själva och bygga solceller för dem direkt.För övrigt är 60% subvention sjukt mycket. Det innebär att solceller är minst 150% dyrare än andra kraftslag, eller att staten betalar folket för att bygga solceller till en högre kostnad än det skulle kosta för staten att själv driva dem.

  3. Viktor: i hastigheten formulerade jag mig inte rätt. Minska hushållens energianvändning från utomstående blandade, energikällor, är andemeningen.Gunnar: Självhushållning är i många sätt en bra väg att få kontroll över energiåtgången. Man ser vad man förbrukar och får en förståelse om vad som krävs för att framställa den.Staten, som jag ser det, satsar både på storskalig nivå och lokalt. Detta stöd är inte bara för hushåll, det är för alla som vill investera i solkraft så som köpcentrum eller större arenor.Jag tror inte det finns en enda väg till ett förändrat energisystem. Man måste satsa på fler vägar.

  4. Pelli: Fördelen med solpaneler på tak och annat är att det är effektiv användning av utrymme samt att det är ett bra sätt att sprida ut investeringarna. Ett andelssystem skulle förvisso möjliggöra minst lika stor investerings-spridning, men inte skapa samma psykologiska känsla av att man faktiskt äger en solpanel. Dessutom finns redan idag möjlighet till vindkraftskooperativ, men det är vad jag har hört ogynnsamma regler där (relativt andra länder, möjligen även på ett absolut plan).Katarina: Självklart förstod jag att det var det du menade. Jag hade som sagt lyssnat en del på besserwissrar i frågan då jag skrev mitt förra inlägg; normalt hade jag inte reagerat.

  5. Käts&Viktor: Ni båda talar om den psykologiska effekten hos befolkningen som självklart ska bäras i åtanke, men jag är inte övertygad att det är värt effektivitetsförlusten (eftersom jag inte har någon kvantitativ information).Angående självhushållning har jag själv erfarenhet av effekten att man blir mer sparsam med pengar när man fått kämpa för dem, men frågan är om inte folk börjar förbruka mer istället när de ser att solpanelen täcker hela 50% av deras energibehov :pJag håller med om att det inte finns någon särskild anledning att tro att det finns en enda lösning som kan fixa allt, men jag tycker inte det resonemanget kan användas för att motivera att solcellerna ska fördelas mellan statliga solparker och privatpersoners hustak. Det är samma grundprincip (om inte också samma teknik), och skillnaden ligger bara i att det ena sättet antagligen är dyrare.Visst är ytan på våra tak oanvänd i dagsläget, men det innebär inte per automatik att den måste användas. Det behövs fortfarande en kalkyl på vilket alternativ som ger mest solkraft för pengarna.Solceller på taken på medelstora byggnader tycker jag låter som en bättre idé, men jag har ju egentligen ingen aning överhuvudtaget. Med platta och stora tak slipper slipper man iallafall köra runt elektrikerna så mycket och så minskar risken för att folk slår ihjäl sig.Vindkraftskooperativskattereglerna var det ju mycket snack om för ett tag sen. Vore det inte en bättre investering att sänka skatten där än att subventionera lokala solpaneler till 60%?Sen kan man ju alltid vara cynisk och misstänka att regeringen gör såhär för att det låter bra men har liten effekt. Varför de nu skulle hata miljön så mycket att de hellre slösar pengar än räddar den :p Kanske är det så att de förväntar sig att folk trots 60% subvention inte investerar, så att de efter några år kan säga att misslyckandet var folkets fel och sen behålla alla utlovade men oanvända pengar själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s