Tankar på tåget

Jag sitter just nu på tåget på väg till Stockholm. I brist på annat har jag redan läst igenom maj-numret av Kupé, SJ:s egen tidning. Förutom en intervju med Ola Salo (inget nytt, allt tog han redan upp i sitt Sommarprogram 2009. För övrigt ett av det intressantaste programmen det året) så hade de ett tema om längtan efter livet på landet.

Jag har sedan Norrköping suttit och titta ut genom fönstret, när jag inte läst, och beundrat de vita mattorna av vitsippor som breder ut sig i skogarna. Kolmårdsskogarna och norra stranden av Bråviken är en av de finaste platserna, förutom Omberg, tycker jag. Jag har den senaste tiden haft en väldig längtan efter att åka på utflykt i någon hage eller fin skogsplätt. Dock har det inte blivit mer än stadsnära natur för min del (min oregano till exempel :p). Men efter att ha läst alltfler artiklar och tidningar som handlar om vår nya livsstilstrend att odla själv och bo på landet, så börjar jag inte fundera på om det är ett uttryck för den stora stress jag känner i vardagen.

Att längta efter kolonilott (kan vara Trädgårdsfredags fel) eller hus med trädgård när man endast är 20 år känns ändå lite för tidigt. Jag är ju på inga sätt rotad i livet än, jag har inte ens fast jobb än mindre en yrkesutbildning. Så detta försöker jag stävja genom att öka på min växtsamling i fönstret och vad våren lider, även på min balkong. Trots att jag trivs med livet i staden, närhet till allt, bra matbutiker med ekologisk mat, träning på Friskis och Svettis, skolan 5 minuter bort och en stor fin park utanför knuten, så känns det som om jag längtar bort ibland.

Något man som stadsbo kan göra, och alla andra också för den delen, är att ta del av nätverket wwoofing (att volontärarbeta på eko-lantbruk runt om i världen) eller gerillaodla i sin stadsdel. Jag har för mig att senaste numret av Effekt tar upp det också (för övrigt en mycket intressant tidning jag gärna fortsätter att läsa). Dessutom har de startat något så kontroversiellt som en hårdrocksblogg om odling, allt i linje med vår pågående livsstilstrend.

Så jag sitter här på tåget och funderar om det är detta som är effekterna av vår alltmer digitaliserade och snabba urbana värld. Att vi klarar av det, men knappt, och på så sätt behöver andningshåll i vardagen eller på semestern för att hålla ut. Jag vet i alla fall att jag nog ska ställa mig på kö till kolonilott i Stockholm, det är ju 20 års väntetid i innerstaden. Eller så köper jag en sommarstuga inom kort. För jag vill verkligen ut i naturen och varva ner lite, nu!

Kupé i elektronisk form.

Översta bilden, en printscreen från Kupé maj 2010
Nedersta bilden, min oregano

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s