Boktips á la en miljövetare

Det är svårt att sitta och koncentrera sig på B-uppsatsen när det finns så mycket annat intressant att göra. Det senaste i intresseväg är en otroligt inspirerande bok. 


Jag är ju som ni vet mitt uppe i min universitetsutbildning som ska ge mig en kandidatexamen i miljövetenskap. Naturligtvis är det svårt att leva i nuet vilket gör att jag allt som oftast funderar på framtiden. Vad ska jag göra, jobba med, plugga vidare, forska? Men så hittade jag en bok på biblioteket som ger en hel del inspiration till framtiden och hur man kan jobba med hållbar utveckling, vilket ju är det jag är mest intresserad av.

Boken ifråga heter Tjäna pengar och rädda världen – Den hållbara ekonomins entreprenörer av Erika Augustinsson och Maja Brisvall.

Böcker kan vara härliga ting att fördjupa sig i och lära sig mer av. Denna bok bjuder verkligen inte till lärdomar då de på ett enkelt sätt, med smak av dagspressjournalistik, visar upp sitt innehåll. Författarna blandar reflektioner med lägesrapporter om utbredningen av den så kallade samhällsentreprenörsandan och porträtt av bra företag med en hållbar vision bortom vinstmaximering för eget intresse. Samhällsentreprenör är den som är villig att starta och driva företag samtidigt som man gör en samhällsinsats, på gränsen till ideellt arbete. Det har stora likheter med CSR-arbete (Corporate Social Responsibility) för redan etablerade företag, man jobbar aktivt med miljön, sociala frågor och etiskt ansvarstagande fast här har man implementerat det redan i uppstartsfasen.

Man skulle kunna kalla samhällsentreprenörer som föregångare inför ett paradigmskifte då det är hållbar utveckling som driver samhället och inte själviskt pengabegär. Man inser att jordens resurser inte är oändliga men tänker sig ändå skapa en vinstdrivande affärsidé. Boken är en inspirationskälla för alla oss som ser framtiden som ett sätt att förändra världen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s