Att klimatkompensera sin resa

Jag ska ju flyga till Rom inom en snar framtid och tänkte klimatkompensera för min resa. Klimatkompensation är ju något som har varit uppe på tapeten många gånger och har betraktats som något verkningslös. Men jag tänkte ändå kolla upp vilka alternativ som finns. Om man läser på Dagens Nyheters resesida listar de fyra sätt att klimatkompensera:

– Naturskyddsföreningens utsläppsrätter:
http://www.naturskyddsforeningen.se/stod-oss/privat/utslappsratter/
– Climate Care klimatkompensation:
http://www.jpmorganclimatecare.com/
– Atmosfair klimatkompensation
http://www.atmosfair.de/index.php?L=3
När jag beräknade mitt utsläpp på Atmosfair fick jag detta resultat:

Min flygresa tur och retur släpper ut 1140 kg CO2, för en person. Jämför man med en årsförbrukning av bilkörning är det mer än hälften av vad man släpper ut. Det är ju helt katastrofalt mycket. På just denna hemsida tipsar de om att man kan köpa ett ”atmosfaircertifikat” för 27 € och på så sätt spara in denna mängd koldioxid i atmosfären. Jag som inte kör mycket bil och lever klimatsnålt i vardagen har plötsligt tillintetgjort mina ansträngningar.

Och så kommer man till trovärdigheten för sådana utsläppsminskningar. Jag måste ju säga att jag lita mer på Naturskyddsföreningen som förening i sig men deras klimatkompensation handlar om att jag köper in mig på den europeiska utsläppsmarknaden. Och vi har ju alla hört att det är ett verkningslöst alternativ?! På Atmosfair kan jag tydligen köpa in mig i miljöprojekt världen över och på så sätt bidra till en miljövänligare värld.

Dessa alternativ tål att tänkas på lite till. Just nu känner jag mig mest tidspressad av packning, universitetsstudier som ska klaras av före resan och det faktum att jag inte gillar att flyga. Jag återkommer nästa vecka, när jag är hemma igen om hur jag resonerade och hur jag klimatkompenserade.

Jag och Nicole i Rom 2008

2 reaktioner på ”Att klimatkompensera sin resa

  1. Hej,Fler än jag som är ute efter din mejladress ser jag :) Lördagen den 8 maj anordnar bland annat Världsbutiken en carrotmob eller bananmobb som vi kallar den! Är du intresseras av att komma/veta mer kan du mejla mig mywigren@hotmail.com/My

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s