Lästips: Kosterhavet – Sveriges första nationalpark under ytan

Jag tänkte bjuda på ett litet helg-lästips, så här lördag kväll. En tämligen nyutkommen bok av Stefan Edman, Kosterhavet – Sveriges första nationalpark under ytan.


Kosterhavets nationalpark är Sveriges nyaste nationalpark, men även den första marina nationalparken. Nästan 95 % av det skyddade området befinner sig under ytan, 400 kvadratkilometer stort är det och kompletteras på den norska sidan med Ytre Hvaler nasjonalpark. Invigningen skedde i höstas, jag skrev om det redan då på min förra bloggportal, här och här.

Stefan Edmans bok är en fantastisk vandring genom nationalparkens alla vinklar och vrår. På varje uppslag finns det stora fina bilder och texten är populärvetenskapligt lättläst men intressant och fascinerande. Själv hittade jag den på biblioteket en kväll när jag jobbade, och läste ut den redan nästa dag. Det är mycket man inte vet och finner underhållande om naturen, som till exempel att på tio meters djup, i de fem översta centrimetrarna inom en kvadratmeter lerlager på havsbottnen kan finnas 4 500 småmusslor, 2,5 miljoner mikroskopiskt små maskar, ungefär 17 miljoner encelliga djur och 33 biljoner bakterier.

Arbeten med att anlägga nationalparker, eller på annat sätt skydda mark och natur kan ibland möta motstånd från sådana som vill bruka resurserna. Denna bok är en utmärkt redogörelse för hur arbetet kan gå smidigare om man hela tiden för en öppen dialog och bjuder in till möten. Man behöver också öka medvetenheten om det unika, speciella och vad som är värt att bevara så att man blir stolt över vad man hjälper till med.

Jag gillar naturen men jag kan ibland känna att jag inte vet så mycket, hade jag själv begett mig till Koster hade jag inte haft en aning om allt det här. Då är det skönt att kunna luta sig tillbaka i soffan och läsa mig till bakgrunden till varför man anser att Kosterhavet är värt att bevaras, hur krabbor fortplantar sig och om den unika artsammansättning som finns under ytan. Men för mycket fakta kan ibland vara överväldigande, då är det utmärkt med så många och fina bilder att titta på. En bra bok att fördriva tid med och drömma sig bort till en sommar, sol och svalkande böljor med allt som finns där under!

Ett uppslag ur boken, till vänster en karta över Kosterhavets nationalpark.
Bild överst, bokens omslag med en bläckfiskunge. Jag visste inte ens att vi hade något sådant i våra svenska vatten. Det känns lite medelhav för min del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s