Istället för pappersmugg

Alla är ju inte så positiva till att man i miljöns tecken köper nya kläder och prylar. Men jag tänkte i alla fall skriva om en ny sak jag köpt och använt de senaste veckorna, nämligen en Greencup.


Linköpings universitet huserar många unga innovatörer och ett av de senaste tillskotten är de bakom Greencup.  Många är vi som köper take away-coffee eller te i pappersmuggar på diverse caféer eller affärer som man sedan slänger. Det har ju funnits en del alternativ som I am not a papercup eller vanliga termosar fast i ”muggform”.

I en satsning på miljön och ett hållbart campus så kan man köpa denna termosmugg på diverse kafeterior på Linköpings universitet. Sedan genererar den en rabatt på 20% (8 kr istället för 10 kr) på kaffe och te. Jag måste erkänna att jag föll för nyheten och köpte en. Vad grundarna bakom Greencup säger är att man på ett år sparar 10 kg papper på ett år om man ersätter pappersmuggar med denna. Men har man då räknat bort den materialåtgång som sker vid tillverkning av denna, i plast?

Jag som däremot inte köpt te varje dag sparar visserligen inte lika mycket papper, istället har jag kommit på ett annat sparområde. Ofta kokar jag en kopp te, som jag inte dricker på en gång för att det är för varmt. Sedan väntar jag tills det svalnat till lagom, god, temperatur. Risken är att man, när man sitter och jobbar, glömmer bort muggen och upptäcker en timme senare kallt blaskigt te. Då går det en del till spillo när man häller ut det. Med min nya kopp däremot (som jag alltså även använder hemma) håller värmen en mer jämn nivå, det är positivt!

Vad jag däremot funderar på är att vissa som jag har sett tidigare ha termosmuggar eller annat, nu har köpt en ny Greencup. För man ska ju inte köpa nytt om det verkligen inte behövs.

6 reaktioner på ”Istället för pappersmugg

  1. De som haft andra termosmuggar tar väl inte del av rabatten? Vi har btw en fin deal på café Örat där det kostar 4 kr att köpa kaffe (vanligen 5 kr, men mer kaffe får plats i GreenCup).Annars tycker jag att det är lite knepigt nu när alla har likadana muggar, risken för förväxling (eller att man glömmer muggen och den försvinner…) verkar ganska stor. Personligen funderar jag på att sticka en fin "muff" till muggen och på så vis markera och göra min mugg lite vackrare. Dessutom kanske kaffet håller värmen lite längre då?

  2. Nej, du har rätt Julia. De tar inte del av rabatten. Jag skrev Katarina på min med permanent marker, återstå att se om det sitter kvar efter disk. Fast det utmärker ju inte min kopp som din, muff låter som en bra idé. Bara det inte blir halkigt. Ta gärna en bild sen :)

  3. I Baljan kostar det också 5 kronor för kaffe i pappersmugg och 4 kr om du har med dig egen, men det är inte nödvändigt att du ska ha en green cup då. Jag tycker det verkar som att Green Cup håller värmen ganska bra, har inte en själv eftersom jag aldrig köper kaffe eller te, men flera i klassen har. De har dock samma problem med att få den att de unik ut och förbannat koppen för att det inte går att byta ut papperslappen på insidan till något mer kreativt.

  4. Hm, jag har funderat på samma sak. Rent tekniskt tror jag det är svårt att själv byta papperslapp utan att det börjar läcka. Men fler färger/texter/budskap skulle vara schysst!

  5. […] Vi fick dels lyssna på föreläsningar om hur respektive universitet såg ut, faktum är att vi båda är väldigt lika. Grundade 1974/1975, cirka 150 000-200 000 invånare i upptagningsområdet, lika många studenter och nästan lika många anställda. Men man märkte att både svenskarna och danskarna ansåg att vi hade kommit längre i Sverige. Bland annat var en sån där viktig beröringspunkt den svenska metoden för källsortering. På Linköpings universitet har vi källsorteringsmöbler utställda på många platser och vårt fjärrvärmesystem är väl utbyggt. De gillade också vår Green Cup (som du kan läsa om här). […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s