Mer höghastighetståg, nu!

Jag skrev ovanstående påstående på min privata Facebook-sida om vulkanutbrottet som just nu härskar i nyhetsrapporteringarna. Meningen med detta var just att skapa lite debatt om höghastighetståg som färdmedel. Först vill jag bara påpeka att jag tycker synd om alla som är strandsatta på diverse sätt och jag beklagar att ambulansflyg/helikoptrar inte kan lyfta vilket försvårar vid eventuella olyckor.

Ett vulkanutbrott på Island har fått stora följder för oss här i Europa. All flygtrafik är inställd från och med igår, ett askmoln är på väg in över oss och vissa är rädda för hälsans skull. Jag som har lyssnat på Studio Ett idag (och telefonväkteriet) har fått höra åtskilligt om att det kan medföra en kallare period för oss i Nordeuropa (kan ju tyckas synd för oss som gillar det soliga vädret. År 2010 – året med det extrema vädret?).

Men åter till min Facebook-status. Flygtrafiken är ju som sagt inställd och detta har fått följder för alla resenärer som ska ta sig till olika ställen. På Ekonominyheterna sa de till och med att det eventuellt även har följder för vår ekonomi eftersom 10 % av vår import och export sker via flyg. Så alltså, tåg. När man inser hur beroende vi är av flyg och hur SJ har fått jobba som tusan för att utöka sina avgångar och tågplatser, när taxibolagen får långbeställningar mellan städer och när bussarna avgår överfulla med passagerare vill jag ta upp frågan om höghastighetståg. Varför finns det inte fler i Europa? Varför har vi inga i Sverige?

Jag fick en kommentar om att jag minsann ska flyga till Rom snart. På det kan jag bara svara att jag gärna hade tagit tåget om det hade varit enklare. Resan i sig är en weekend-resa för att fira min pappas födelsedag, dessutom pluggar jag heltid så det finns helt enkel inte tid till att ta en långresa med tåg till Italien. Men jag ska i alla fall, trots viss kritik mot effektiviteten, klimatkompensera min resa. Dessutom är tåg på kontinenten inte det bästa ändå. Kolkraft i Tyskland och så vidare gör att elen som tågen drivs med inte är så klimatsmart som man kan tro (även om det är bättre). Tidsmässigt är det heller ingen vinst vilket gör att man måste planera in tågfärden som en del i resan och inte bara ett färdmedel.

Miljöminister Carlgren sa igår att vi behöver satsa på järnväg. Men varför tar det så fruktansvärt lång tid att besluta om Ostlänken? Varför avsätts inte mer pengar så att det går snabbare att bygga fler höghastighetståg? Vi i Sverige ligger fruktansvärt långt efter och ute i Europa ligger vi (bara) långt efter vad gäller exempelvis Japan. I senaste numret av Naturskyddsföreningens Sveriges Natur (#2) säger en forskare att även om det var dyrt att bygga ut järnvägen i USA så kommer det att vara värt det i det långa loppet. Vilket jag tycker att den svenska regeringen bör ta fasta på. Synd att vårbudgeten redan har presenterats…

5 reaktioner på ”Mer höghastighetståg, nu!

  1. Det är ju inte så enkelt med fler höghastighetståg heller. När spåret skall få ny sträckning berörs både känsliga kulturmiljöomräden och naturbiotoper.

  2. "På det kan jag bara svara att jag gärna hade tagit tåget om det hade varit enklare."det tycker ju alla! det och tidsbrist kan du inte använda som argument, vi kan inte ha som rättegångar med argument och motargument för vem som har rätt att slösa på naturens resurser. hela idén med weekendresor bygger ju dessutom på att flygen är billiga och snabba, hade vi bara levt med tåg hade weekendresorna inte varit lika vanliga är jag helt säker på. för att hela tågidén ska funka måste vi ju tänka om kring tid och vad som är enkelt (utöver fet utveckling av snabba tåg och mycket spår samt göra det möjligt att faktiskt frakta grejer med tåg genom flera länder) – en perfekt miljövän hade ju tagit ledigt för att kunna ta tåget till rom och kräva att familjen ska göra det samma alternativt möta upp dom där. Och vem i hela friden skulle ställa upp på ett sådant liv? Även miljövänner måste ju få ta del av en modern livsstil, TROTS att vi kritiserar den. Vem kräver nolltolerans? Ja om man själv gör det och sen flyger då är det ju osmart, men ens trovärdighet med att vilja minska vårt flygberoende kan inte äventyras pga en ynka flygresa. Det är ju därför det är så svårt att vara miljövän, var går gränsen för vad som är tomt prat som man själv inte kan leva efter? Det finns ju inga bra svar på det. Man kan ju inte heller kritisera flyg och sen alltid alltid alltid flyga hellre än ta tåget, vad man än har för ursäkt så måste man ju ge nåt slags bevis på att man tror på sina egna argument… vilket ju är svårt när man studerar heltid och ska resa med andra osv… Så lite fundersam blir jag av ditt näst sista stycke, där du ändå gör ner tågresandet lite, tycker du då det är okej att fortsätta tänka "flyg" i första hand även när ekonomin finns för att välja annat, så länge vi inte har höghastighetståg som går på nåt annat än kolkraft? Vi ska inte behöva anpassa oss till ett annat färdsätt förrän hela europa är utbyggt med höghastighetståg? Men i övrigt håller jag med dig helt. Hoppas också att askan ska få oss att öppna ögonen för andra färdsätt – och ett annat tidsperspektiv! Vulkaner woho!

  3. För det första så säger jag aldrig att man inte ska ta flyg framför tåg för att det råkar vara kolkraft som driver dem i Tyskland. Men det är viktigt att detta påpekas för att annars hade någon annan tryckt ner mig och sagt att "men, tåg är ju heller inte så miljövänliga om de går på kolkraft". Och det är också viktigt att framhålla att jag inte tycker att det är okej att tåg drivs på kolkraft. Jag tror inte kolkraft är en bra energikälla, helt enkelt. Bättre då att utöka den förnyelsebara energin.Dessutom tror jag inte att det finns perfekta miljövänner. Men vi måste ändå FÖRSÖKA att leva så miljövänligt som möjligt. Därav mitt gnällande på flyget och den långa tågresan. För jag vill leva i den "moderna världen" och köper därför nya prylar, nya kläder, ekologisk mat istället för att försaka allt och bosätta mig i en eremitgrotta där jag antagligen har minst påverkan på miljön. Men det säger inte att vi inte får kritisera och kräva nya metoder och alternativ.Allt kan bli bättre, men vem ska göra förändringen om det inte påpekas? För jag tror ingen gör det per automatik om man inte är övertygad om dess nödvändighet/nyttighet/ser en vinst med det.

  4. jag hoppas du inte tycker att jag trycker ner dig för det var inte min mening, och jag får be om ursäkt om du tolkar min kommentar så! det jag blev förbryllad över var ju just brasklappen om kolkraft osv, då jag inte var säker på vad syftet var med att ta upp det. men nu förstår jag att vi är på samma plan, att det är viktigt att även visa på de svårigheter som finns med miljövänliga val. jag är uppfödd i en region som tappade tåg, alla slags tåg, för 20 år sedan och som nu får tillbaka dom tack vare botniabanan, jag är inte riktigt med i den här höghastighetsdebatten och blandade väl ihop ditt inlägg med ett mer generellt tågpositivt inlägg.Jag har aldrig sagt att något inte ska påpekas, tas upp, kritiseras. Jag håller med dig.

  5. Emma: Nejdå, men det är så mycket meningsutbyte till höger och vänster när man står för något. När du nämner tågnedläggningen är det något jag har hört talas om på senare tid. Jag är nog för ung, men jo det har ju förekommit en nedläggning av spår. Och jag är inte tågnegativ, generellt sett heller ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s