Möte med Andreas Carlgren

Jaha, så har man skakat hand med miljöministern Andreas Carlgren då. Han besökte Campus Norrköping, Linköpings universitet idag och talade om ”Efter Köpenhamn – vägar framåt”.

Första intrycket var att de hade valt en alldeles för stor sal sett till antalet intresserade. Men vart efter så fylldes salen på av nyfikna studenter och anställda. Centerstudenter var där innan och passade på att dela ut lite broschyrer, de ska jag läsa vid ett senare tillfälle. Sedan blev miljöminister Andreas Carlgren (c) presenterad av CSPR:s Björn-Ola Linnér (hehe, han kallade honom Anders två gånger…).

Han började att prata om vägval inför framtiden och vad som hände i Köpenhamn. Man kan ju lugnt säga att alla våra förhoppningar gick i stå i och med COP15-förhandlingarna där. Samtidigt som COP15 var ju Sverige ordförandeland i EU och det ställdes höga krav hemifrån på att Reinfeldt och Carlgren skulle åstadkomma något stort. Själv menade Carlgren att så här i efterhand måste man se Köpenhamnsmötet som inte bara ett möte utan som en process också. USA:s president Barack Obama kom ju dit och satte press på att fler världsledare skulle visa sitt engagemang. Andreas Carlgren sa också att EU trots allt nådde framgångar. Vi visade vårt engagemang om 30 % utsläppsminskningar, om alla är med, större konsensus om 2-gradersmålet nåddes och fler enskilda länder gick med på att sänka sina koldioxidutsläpp mer.

Men Carlgren är ju trots allt miljöminister i lilla landet Sverige och då kanske det är naturligt att framhålla hur duktiga vi är och hur långt framme på ”miljöbanan” vi ligger. Flertalet gånger pratade han om hur vi i Sverige ska gå före och visa hur man kan ställa om sin ekonomi till en grön sådan och hur man samtidigt tjänar pengar på det. Ett riktigt skrytexempel var när han citerade Al Gore som tydligen hade sagt, på frågan vilket land som var duktiga på miljö och klimatarbete, något i stil med: ”Sweden is an good example. And they benefit from it!”

Sveriges energisystem är till stor del grundad på kärn- och vattenkraft i nuläget. Detta vill Carlgren att vi utökar med vindkraft och bioenergi. Han sa också att de två största omställningarna vi bör göra i Sverige är just energisektorn och transportsektorn. Sverige ska kunna exportera koldioxidfri energi till andra länder. Dessutom tycker han att tågtrafiken bör utökas och höghastighetståg byggas. Enligt honom är Sverige i sämsta klass vad gäller tåg och tågkvalitet, därav de många förseningarna i vintras. Då kan man ju undra varför alliansen inte har lagt undan mer pengar till tåg och kollektivtrafik istället för att satsa på Förbifart: Stockholm…

I vinter är det dags för nästa klimatmöte, COP16 i Mexico. där såg han den största frågan som den om regnskogsskövling och om anpassning och skydd för u-länder som i framtiden oundvikligen kommer att råka ut för klimatförändringarnas efterföljder.

Ja, vad ska man säga. Det är ju så mycket politiskt snack. Han framhåller ju alla bra delar, vad regeringen är bra på, vad som Sverige är bra på, visst att mötet inte ledde till ett avtal men man måste så positivt på framtiden. Och det är väl så man får tänka, man kan inte gräva ner sig i missnöje med vad politiker åstadkommer utan ta det för vad det är. Rösta på den man tycker gör bäst arbete eller i värsta fall själv ge sig in i politiken för att göra något åt saken. Samtidigt tycker jag att det är intressant att träffa politiker och andra framstående människor inom mitt område och höra vad de säger istället för att läsa om det.

I slutet var det frågestund och när jag frågade vad han skulle göra för miljön och klimatet om han inte blev omvald blev svaret att han hade inte ens tänk tanken vad som skulle kunna hända efteråt. Han var så övertygad om att alliansen vinner valet att han skulle ta ställning till det då. Jag hade gärna hört hans mer personliga funderingar faktiskt. Men han sade sig vara inriktad på Sveriges miljö och internationellt klimatarbete i alla fall.

För att läsa en liten sammanställning jag skrev i lördags om vår miljöminister, kan ni läsa det här. Och för att läsa om när Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand var på Campus Norrköping kan ni trycka här.

Sist skulle jag vilja göra en liten efterlysning. Jag såg att en kille på vänster sida, uppifrån sett, filmade hela mötet. Jag hörde att han var representant för CUF. Om det är någon som vet vem han är vill jag gärna få kontakt och ta del av filmen för att läggas upp här till exempel!

Fotograf: Sandra Hansen

3 reaktioner på ”Möte med Andreas Carlgren

  1. Jag hade gärna frågat om kärnkraften som han tydligen var emot… Jag blev rätt förvånad då regeringen vill satsa på kärnkraften, men jag var för feg för att fråga! Snygg bild! Han kunde väl åtminstone le?

  2. Haha, du skulle frågat! Men det var ju inte direkt så mycket tid över till frågor… Angående bilden så har jag en där han ler och jag ser knasig ut och så den här. Jag tyckte den här passade bättre, hehe. Jag tror han pratade precis när bilden togs…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s