Det jag ägnade påskhelgen till

En tur till oljesveriges högborg blev det, Preemraff norr om Lysekil. Det kändes lite som om jag var på en annan planet. Synd att sådana här monsterbyggen är nödvändiga. Betänk att de raffinerar 11 miljoner ton råolja om året.

Jämför med ett vindkraftverk och säg mig vilket som är finast!

4 reaktioner på ”Det jag ägnade påskhelgen till

  1. Klart att vindkraft är snyggast! Men hur många vindkraftverk krävs för att täcka energiproduktionen från ett raffinaderi? Snälla regering stöd omläggningen till förnyelsebar energi!

  2. Jag tycker personligen inte att en vindkraftpark av samma storlek är snyggare än ett raffinaderi. Men sprider man istället ut samma antal vindkraftverk på en större yta/ flera parker så blir din fråga mer retorisk.En liten undran: hur många nollor har du glömt skriva dit i inlägget? Är det 11 000 ton råolja de raffinerar? För mer än 11 som det står kan jag garantera att det är.

  3. Jo, miljoner ska det såklart stå. Redigerat nu, tack för uppmärksamheten.En vindkraftspark av samma storlek räknat i watt eller yta? I yta kan jag intyga, efter att ha sett det med egna ögon, att det är ett större ingrepp i naturen än man kan tänka sig. Pipe-lines i hela landskapet + fula skorstenar som brinner natten igenom som syns på långt håll i en annars idyllisk arkipelag. På sätt och vis blir ju ett vindkraftverk snyggar enbart genom vetskapen att det inte är lika farligt för klimatet. Dock, har man i åtanke dess eventuella mortalitet för fåglar blir det lite värre (det är dock fortfarande omtvistat om så är fallet). Människor har gjort klart fulare ingrepp i landskapsbilder världen över än vindkraftsverk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s