Återvunnet material

Visste ni föresten att vi i Sverige är bland de bästa i världen vad gäller återvinning? 76,7 % av totalt 1 513 897 ton förpackningar och tidningar återvinns varje år.

Det kan tyckas bra, men är det inte enorma mängder? 1 500 000 ton förpackningar! Det borde kunna minskas och återvinningsprocenten ökas. Ofta är det så mycket onödiga förpackningar, mycket luft förpackas och fraktas. När det kommer till tidningar så borde det ju inte vara så svårt att återvinna mera, tidningspapper är redan så tunt att en eventuell lägre återvunnen kvalitet inte gör skillnad (blir det ens sämre kvalitet? Jag är inte så insatt).

2 reaktioner på ”Återvunnet material

  1. Det jag har hört under studiebesök på pappersbruk och då jag sommarjobbat på återvinningscentral är att pappersfiber kan användas upp till 7 gånger innan de blivit dåliga. Ofta börjar de som förpackningar till livsmedel eller läkemedel (där man inte vill ha återvunnen fiber) och blir sedan exempelvis tidningar och slutligen toapapper och liknande. Ett av problemen för att återvinna är att folk slänger kuvert och post-it-lappar bland tidningar (vilket förstör återvinningen och är svårt att sortera bort). Motorblock är inte lika stort problem, dels för att det är väldigt sällan någon slänger det bland tidningar (även om det hänt…), och dels för att det är lätt att hitta och plocka bort.

  2. Haha, det ska jag tänka på nästa gång jag ska slänga ett motorblock :p Jo, det där med kuvert och post-it har jag hört tidigare. Intressant hur det fungerar ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s