Miljövetarprogrammet del 3.

I min miniserie om Miljövetarprogrammet har jag nu kommit till år tre och vad som kan komma att hända i framtiden. Tidigare har jag ju skrivit varför jag började och hur utbildningen har gått hittills.

År tre får man själv välja inriktning på Miljövetarprogrammet. Eller, man får välja fyra av sex möjliga kurser man ska läsa under året. Förutom dessa så ingår examensarbetesskrivning, VFU/praktik och kursen Projektledning, organisationsteori och arbetsmiljö. Sedan, när man klarat dessa kan man ta ut en 180 hp kandidatexamen som Miljövetare.

För att komma till fördjupningskurserna då. De är:
– Analytisk miljökemi- Nationell miljömanagement
– Strategisk miljöledning
– Tillsyn och kontroll inom livsmedel och hälsoskydd 
– Miljöövervakning
– Industriell ekologi
– Internationellt miljömanagement 

Av dessa har jag valt att läsa Nationell och Internationellt miljömanagement, Strategisk Miljöledning och Industriell Ekologi. Kursnamnen kanske inte säger så mycket men jag kan ju säga att det låter som intressanta kurser. En sak har jag att säga om detta dock. Det är synd att det ”bara” är dessa kurser som ingår för jag har planer på att vidareutbilda mig inom andra områden. Jag har tidigare sagt att jag saknar ekonomi och juridik på Miljövetarprogrammet och det är väl det jag planerar att läsa mer av efteråt. Men å andra sidan är miljöområdet så otroligt brett, speciellt för en som läser en tvärvetenskaplig miljöutbildning, så jag förstår att man inte kan ta upp allt.

Sedan är jag ju som sagt färdig miljövetare. Och vad ska jag göra då, kanske ni tänker? Jag har egentligen bara lösa spekulationer men kanske ska jag läsa vidare till journalist eller som sagt mer ekonomi och juridik. Framtiden för oss miljövetare ser ganska ljus ut. Allt större fokus läggs ju på miljön i samhället och jag är helt övertygad om att det behövs kunniga och tvärvetenskapliga miljöpersoner på många olika plan. Lite statistik säger att ungefär 90 % av de som är utexaminerade får jobb inom miljösektorn åtminstone ett år efteråt. Läser man beskrivningen på LiU:s hemsida står följande:

”Våra forna studenter jobbar idag med miljöfrågor i alla samhällssektorer. Framtida arbetsroller för en miljövetare kan tex vara som miljösamordnare, miljö- och hälsoskyddsinspektör, doktorand, utbildare, miljöingenjör, miljökonsult, koordinator för olika miljöprojekt, egen företagare, miljöinformatör, projektledare, informatör, lärare, hydrolog, miljötekniker, journalist, Agenda 21-samordnare, analytiker, handläggare mm. Potentiella arbetsplatser är hos stora och medelstora företag, organisationer eller inom statlig förvaltning – både på regional, nationell och global nivå. Utbildningen ger också en bra grund för en fortsatt karriär inom universitets- och forskarvärlden.”

Det finns även möjligheter att läsa vidare till diverse olika masters efter avslutad utbildning. I nuläget är det inget som intresserar mig så därför lämnar jag det därhän. Det står mer på LiU:s hemsida, för den som är intresserad.

Mina avslutande ord blir något i stil med att Miljövetarprogrammet är utmärkt om du är intresserad av mycket men inte vet exakt vad inom miljö du vill jobba med.

Observera också att denna serie inte på något sätt är en förfrågan från LiU:s håll eller är sponsrat på så sätt att jag har framställt Miljövetarprogrammet på ett viss sätt. Dessa tre delar speglar enbart mina egna, Katarinas, åsikter.

För tidigare delar, läs:
Miljövetarprogrammet del 1.
Miljövetarprogrammet del 2.
Miljövetarprogrammet del 2(1)

En reaktion på ”Miljövetarprogrammet del 3.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s