Hur tänkte Ica nu?

Jag var och handlade på Ica Signalen i helgen och till saken hör att vår Ica-affär nyligen har byggt om och byggt ut så ingen hittar riktigt. Så när man går där, helt vilse och plötsligt hittar till hyllan med mjöl blir man ganska glad. 

Vi handlade väl på rutin, med inköpslista, och skulle ha vetemjöl. Självklart köpte vi det Krav-märkta mjölet då de andra alternativen inte var någonting för oss. Jag tror det var Icas eget märke, I love Eco. Sen virrade vi vidare på jakt efter nästa produkt.

Efter ett tag kom vi till en annan hylla, en bit därifrån. Det var en häpnadsväckande syn, man fullkomligt överväldigades av Saltå kvarns retroförpackade varor. En hel sektion med bara ekologiska matvaror, Krav-märket dominerade. Och titta, där stod det ännu mer ekologiskt mjöl. Efter att ha hämtat andan började vi fundera över priserna, vilket ekologiskt mjöl var billigast, Icas eller Saltå Kvarns? Man ska ju titta på kilopriset när man jämför varupriser så första tanken var att springa emellan och kolla, men vi kom på att man kunde läsa av självscannerapparaten. Visserligen visas bara styckpriset men vi använde lite huvudräkning och krånglade. I slutänden kom vi fram till att priset skiljde med cirka 2-5 kr kilot.

Men det är inte huvudräkning som detta blogginlägg handlar om, det handlar heller inte om att Ica valt att satsa på mer eko-produkter. Utan jag skriver detta för att jag undrar hur de tänkte när de valde att koncentrera vissa eko-produkter, främst Saltå Kvarn, Kung Markatta och Renée Voltaire, till en egen hyllsektion. Jag tror inte att man som kund går och tar sitt mjölpaket, av samma gamla vanliga märke, upptäcker: ”oj då, det finns visst fler ekologiska alternativ. Jag tror jag går och byter paketet jag har i handen.” Jag tror heller inte att det är så vanligt att man springer omkring i affären och aktivt letar efter det miljövänligaste alternativet när man är mitt uppe i veckohandlingen, har gråtande barn, eller skyndar sig för att komma hem och laga middag.

Hela tanken med jämförspris per kilo är just att man ska kunna titta på olika varor och jämföra vilken produkt som är billigast eller mest värd att köpa. Men det tappar ju sin funktion när man måste springa mellan hyllraderna för att jämföra priser, dels är det inte smidigt, dels tror jag ingen är tillräckligt ”hard core-eko-fanatisk” att man ägnar tid åt sådant. Man tappar ju också kunder eftersom de flesta kanske handlar på vana (som vi!) och inte aktivt letar efter nya produkter.

Nej, vad jag gärna hade sett var att Ica hade tagit sitt ansvar som företag och ställt samma sorts varor bredvid varandra för att öka mångfalden i utbudet och underlätta för kunderna när de ska välja det bästa alternativet.

Ett eget motargument till min övertygelse om att välja ekologiskt i första hand är ju att man då kan jämföra priser och inse att det fortfarande är billigare att handla konventionella produkter.

Men samtidigt måste jag ju ändå säga att det var bra av Ica att ta in fler eko-alternativ. Man kanske försöker ta upp kampen med Coop?

Mycket Saltå Kvarn-produkter, Renée Voltaire och Kung Markatta. På en och samma hyllsektion!

3 reaktioner på ”Hur tänkte Ica nu?

  1. Har de tillräckligt med plats kanske de kan göra dubbelt: samla alla ekoprodukter på ett ställe, men samtidigt ha dem på de olika ställena. På så sätt kan de som ska ha ekologiskt lära sig att bara gå till ett ställe (och andra kan lära sig att där slipper de springa så mycket för att hitta olika varor), samtidigt som man kan se och jämföra det när man hittar andra varor. Annars håller jag med om att det nog är feltänkt med en hylla för bara ekologiskt.

  2. jag tycker det verkar helt logiskt. ställer du markatta bredvid vanligt mjöl och har en kund som inte är så ekologiskt driven som du, då skräms den ju bort av det där jämförelsepriset. att samla de här högprisvarorna på ett och samma ställe är smart då de ihop kan sälja varandra, med utseende på förpackningarna bland annat. man lockas ju in till VIP-hyllan, eller delikatesshyllan om man så vill, på nåt vis. då kan det vara värt att betala lite extra fastän jag inte har råd… ? de där jämförelsepriserna gäller ju inte eko riktigt, de handlar om att man vill köpa billigast möjliga och den som går efter den ekonomin kommer inte köpa de dyra ekovarorna. kanske kanske kan man få dem att köpa icas egen eko, eftersom den inte skiljer lika mycket från priset… så om nåt skulle de kanske smyga in sina egna ekovaror på den där hyllan, men jag tror de flesta som köper markatta på rutin dessutom gör det för att stödja mångfalden av märken i butiken och då är icas eget märke ointressant.

  3. Hmm, intressant. Den affär vi handlar mest på hade förut alla ekologiska frukter och grönsaker i en egen disk, men så kunde man upptäcka en ensam ekologisk bland de vanliga. Resultat: jag som kund vet inte om jag ska leta bland motötter eller bland ekovaror.Nu har de gjort om så man hittar eko bredvid vanligt. Jag föredrar det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s