Miljövetarprogrammet del 2.

I förra inlägget om min utbildning skrev jag lite om hur det kom sig att jag började. Nu tänkte jag skriva om vad vi har gjort hittills, de två år jag har gått. År tre och framtiden kommer i nästa inlägg.


När jag började i ettan var det stort och lite skrämmande. Att komma direkt till universitetet efter gymnasiet var pirrigt men samtidigt var jag full av förväntan. Det första projektet vi fick var en så kallad utgångspunkt, Assar om naturligt död fisk. Arbetssättet på Miljövetarprogrammet sker enligt PBL, problembaserat lärande, vilket innebär att man jobbar mycket självständigt och i grupp för att lära sig själv att inhämta och värdera kunskap (läs mer på liu.se). Vi fick även kasta oss in ett laborativt moment som handlade om övergödning i sjöar. Jag och min basgrupp jobbade då med Asplången, söder om Norrköping.

Vad som också är värt att säga är det att vi kontinuerligt under utbildningen har lärt oss mycket om informationshämtning och kritiskt värderande av fakta. Lite vetenskapsteori och kunskapsfilosofi alltså. Senast i dag hade vi en föreläsning som fick tankarna att snurra, en problematiken med att använda skalor. Säg att jag säger att Sveriges kuststräcka är 500 km, men hur noggrann har jag varit med att mäta då? Har jag mätt alla vikar och små var de minsta? Eller har jag mätt alla öar också, då blir sträckan plötsligt 34 000 km.

Förutom detta så har jag faktiskt gjort en miljökonsekvensbeskrivning för ett köpcentrum norr om Norrköping, det skulle bli lite som ett nytt IKANO-hus med Ikea. Senaste laborationsrapporten var en underlagsrapport för åtgärder av Vadsbäcken sydöst om Norrköping. Då undersökte vi fosfor- och kvävehalter, absorbans och turbiditet.

En viktig del i vår utbildning är de utgångspunkter vi får ta del av som gör att vi kommer in på flera olika områden inom miljö. En utgångspunkt kan komma som en bild eller som text eller nästan vad som helst. Utifrån detta så spånar vi fram idéer och frågor att besvara. Allt handlar om att man tar gruppen till hjälp för att lära sig om nya saker, använda sig av deras förförståelse för komma vidare och få nya insikter.

Asplången, höst 2008
Delar av min första basgrupp, höst 2008
Vadsbäcken, höst 2009

Anteckningar är viktiga, Vadsbäcken, höst 2009

(För första delen, läs Miljövetarprogrammet del 1.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s