Individens skyldighet att rädda klimatet

Jag satt som vanligt och lyssnade på P3 medan jag pluggade. Det var en helt vanlig återvinningsintervju med Liv Strömquist (precis i slutet, ungefär 110 minuter in i programmet) som jag bara hörde med ett halvt öra tills de kom till slutet då Liv svarade på frågan om vad hon anser är det största samhällshotet idag. ”Klimathotet” svarar hon snabbt. Men sen ger hon sig in i en utläggning om att det läggs för stort fokus på individen.

Det fick mig att fundera om det är det och om individfokuset i så fall är av ondo. Jag vet att det finns mängder med ”självhjälpsböcker” om hur man som privatperson kan göra för att leva mer klimatsmart. Jag anser att alla människor som lever på detta jordklot bidrar mer eller mindre till växthuseffekten och påverkar miljön (om det så rör närmiljön eller det globala klimatet) så då är det väl klart att man ska försöka minska sin påverkan.

Men jag förstår även att man som individ, om man nu kanske inte är så intresserad eller anser sig ha tid eller ork, har svårt att se den stora helheten. Därför, tror jag, att man gärna lämpar över ansvaret till exempelvis regeringen/staten för att de trots allt kan påverka mycket mer. Det är också dessa utsläppsminskningar som gör den stora skillnaden. Fast enligt mig så förringar inte det vad jag gör som privatpersoner. Faktum kvarstår, individen är den som står för konsumtion och förbrukning och då kan vi inte fortsätta med vårt vanliga konsumtionssamhälle. Vad tycker ni?

En reaktion på ”Individens skyldighet att rädda klimatet

  1. Jag tycker det är svårt att lägga allt ansvar på individen. Det finns så många strukturer som gör det lättare att vara "klimatbov" än "klimathjälte". Dem behöver man förändra men ett sätt att göra det är ju att vanligt folk börjar ställa krav. Tror också att en anledning till att folk gör det är att de känner ett tryck att leva klimatsmart och kommer på att det är svårt. Tror också att tänket "jag är bara en person vad jag gör spelar ingen roll" är farligt för när alla tänker så blir det ju ingen förändring.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s