Eko-kött eller vanligt?

Innan jag börjar nedanstående inlägg vill jag poängtera att jag sällan äter kött, utan att för den skull vara vegetarian. Men jag anser ändå att kött är gott och att man kan äta det från gång till annan, dock inte allför ofta.

Jag stod i affären idag och klämde lite på den köttfärs som skulle inhandlas till kvällsmatens tacopaj. Alternativen vara vanlig blandfärs och Krav-märkt nötfärs. För min del så avgjorde inte priset (blandfärs är ju avsevärt billigare), nej jag funderade i stället på vad som var bäst ur miljösynpunkt. Blandfärs är ju vanligen en blandning av 70 % gris och 30 % nöt och ur ren klimatvinkel är ju inte nötkött det bästa.

Men när det gäller att, för mig som privatperson, avgöra om jag ska satsa på det mer klimatsmarta alternativet griskött eller det Krav-märkta, men lite sämre, nötköttet, tycker jag att det genast blir svårt.

Rent spontant skulle jag vilja hävda att Krav-kött alltid är att föredra eftersom Krav har så många fler fördelar än bara klimatpåverkan. Djuren mår bättre, människorna mår bättre och naturen mår bättre. Men så var det det där med nötkött och griskött. Fast det kanske inte spelar någon roll när jag till största delen äter fisk och kyckling med mycket vegetariska tillbehör? Kan man kvitta det mot varandra på så sätt? För man bör ju trots allt räkna hela sin miljöpåverkan utifrån en själv.

Jag skulle gärna ha lite debatt om denna fråga, så diskutera på i kommentarerna tack!

6 reaktioner på ”Eko-kött eller vanligt?

  1. Fredrik: Haha, ja där löste du mitt problem med en enkel mening. Synd att jag inte har en Coop-affär i närheten. Hemköp är närmst…

  2. Klimatfrågan faller sönder i minst två delar, som har bäst ord på engelska; mitigation och adaption. Enklast översatt "minska utsläpp" och "hantera de problem som kommer ändå". Nötkött har avgjorda och stora mitigationproblem. Men de nötter som har betat har avgjorda adaptionfördelar. Genom betet ökar kolinlagringen i mark betydligt. Dessutom ökar artrikedomen och resiliensen, alltså systemets tålighet, rejält.Nötkött som har betat mycket har vidare använt mat som vi inte kan äta (till skillnad från gris), vilket också ger andra systemeffekter åt det positiva hålletKRAV-nötter betar och äter grovfoder till stor del, och har alltså många av dessa fördelar. Däremot är det svårt att sätta siffror på det här. Det blir liksom päron och äpplen.För egen del betraktar jag nästan fläsk och nöt som jämspelta ur klimatperspektiv (om båda är KRAV). Nötkött kanske lite sämre, men om man äter begränsat, så spelar det inte hela världen.

  3. När det gäller just färs så funkar ju faktiskt quornfärs, eller annan vegofärs, alldeles utmärkt. Jag undrar lite över varför folk håller så hårt i att fortsätta äta kött och andra animalier, trots att det finns bra alternativ som är galet mycket schysstare mot miljön, djuren och människorna.. Är köttet (inkl kyckling!!), fiskarna, äggen och mjölken sååå viktiga att vi är beredda att offra så mycket för att fortsätta äta sånt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s