Om att försvara diesel som fordonsbränsle

Jag var ute i den underbara solen idag och promenerade med en granne. Vi pratade om lite allt möjligt och plötsligt kom jag på mig själv med att försvara diesel som bränsle för personbilar. När jag väl kom hem igen började jag tänka efter varför. De tre alternativen till bränsle som vi diskuterade var bensin, etanol och diesel. Bensin är ju ganska uteslutet nuförtiden, vi känner alla till växthuseffekten och vi började därmed diskutera den etanol som finns i Sverige. Etanol importeras till stor del från Brasilien och kan knappast kallas miljövänlig/-are, den del som faktiskt produceras i Sverige är så liten att det knappast räcker till för att driva hela Sveriges bilpark.

Min granne sa då ungefär att: ”ja, då var det ju bara diesel kvar och det är ju bättre än de andra alternativen” vilket jag instämde med. Men som sagt, jag började fundera över det här. Diesel är visserligen något bättre än bensin, det är dessutom drygare än bensin och släpper inte ut lika höga halter av växthusgaser. Men man kan knappast kalla det för ett miljövänligt bränsle i dagsläget (det finns visserligen bio-diesel men det var inte det vi diskuterade). Bättre alternativ, när man ändå ska köpa en ny bil, är ju i så fall definitivt biogas eller en el-bil. Så länge man inte ska göra långa fjällresor norrut, eller för den delens skull göra långa resor över huvudtaget så fungerar ju biogas och el alldeles utmärkt att köra omkring med. Visst att man behöver tanka oftare (eller ladda), men befinner man sig ändå i stan nära en tankstation så förlorar man ju inte mycket tid.

Varför höll jag då med om att diesel var det bästa alternativet? Är det för att jag själv råkar köra dieselbil ibland? Svaret är nog det att trots biogasen och elbilens förträfflighet så behövs det fortfarande mer för att det verkligen ska nå ut på den stora marknaden. Volvo och SAAB, bara för att nämna  några exempel, ligger ju för det första ganska långt bakom de stora kinesiska och japanska biljättarna när det gäller alternativa, förnybara bilbränslen. De behövs fortfarande tankas oftare, vi blir (kanske) övertalade till att tro att ”jo, men det stämmer ju. Det är svårt med långresor om man inte har ett vanligt och lättillgängligt bränsle som bensin eller diesel.”

En del av problematiken ligger nog också i att vi människor har blivit alltför bekväma av oss. Man är van vid att ha en bil för alla onödiga och korta resor. Själv ser jag ganska tydligt hur min och mina närmstas livsstil är beroende av bilen på både gott och ont. Och denna vinter, med inställd kollektivtrafik och SJ i obalans, så har man definitiv varit beroende av att ha en bil för att komma någonstans.

Men faktum kvarligger, jag har själv körkort och kör bil då och då, även om jag inte äger någon egen. Jag har svårt att se hur jag skulle kunna ha flyttat tre gånger det senaste året utan att ha en egen bil, det hade blivit hiskeligt dyrt att hyra. Min latinlärare som är trettio-någonting sa att han inte någonsin ens hade övervägt att skaffa körkort för att slippa bli ”frestad” och det ligger det ju någonting i. Sen ska jag inte sticka under stol med att jag gillar att köra bil, långfärder är roliga att köra. Hade jag dessutom haft en bil med körglädje, som denna, kanske det hade blivit mer nöjesåkning. Och ändå kan jag inte låta bli att tänka att vårt bilberoende är en del av problemet, att vi bara försöker dra ut på det genom att uppfinna nya, lite bättre bränslen från gång till annan. Vad tycker ni?

4 reaktioner på ”Om att försvara diesel som fordonsbränsle

  1. Jag blir mörkrädd när folk säger att de inte skaffar biogasbil (som även kan köras på bensin eller diesel) pga att det är för jobbigt att tanka oftare. Har hört det allt för många gånger….

  2. Om man inte ska utanför områden med väl utbyggd infrastruktur så är biogasbil en bra idé (men i Uppsala måste man tanka naturgas eftersom tillgången är så låg). Och så länge man kan tanka bensin eller diesel också så är det en bra idé annars också. Dock skulle jag föredra en elbil för korta resor eftersom jag fått för mig att de är bättre, och att utsläppen är mer lättkontrollerade. Och så länge batterierna inte krånglar och man inte har för långt att åka i taget (alternativt än en gång har gamla bränslen som backup) så är det ju inga problem att ladda heller.Vad gäller diesel så är det mig veterligen det bränsle som är bäst av de fossila, och jag har för mig att det finns dieselbilar som är så effektiva att de klassas som miljöbilar.

  3. Alla resor som är kortare än 2 mil går att cykla under sommartid. Vad ska man ha bilen till sådana korta sträckor? I Linköping har vi dessutom bra kollektivtrafik (när det inte är snökaos) så vi har inget behov av att egentligen ta bilen de "kortare" sträckorna. Då kanske det är bäst att ha en bensin/diesel-driven bil till de långa resor man gör (om man ser till att bara använda den vid längre resor). För precis som du säger så åker vi bil för ofta, för den är bekväm. Jag tar gärna bilen till universitetet om jag kan, men har sällan den möjligheten så det blir att åka kollektivt istället (vilket bara är jobbigt om man missar en buss precis och blir försenad 1 h istället för 5 min).Martin: Jag håller med dig, alla borde skaffa en hybridbil när de köper ny bil nu.Ruben är underbar :D

  4. Viktor: Jo, jag nämnde biodiesel men gick inte in på det närmare i just detta blogginlägg.Matilda: Med resor under två mil, om man bara ska transportera sig själv och högst några skolböcker, går det utmärkt med cykel. Men så fort du ska handla eller transportera något större än en resväska kommer ju tyvärr bilaspekten in.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s