Litteraturtips och en diskussion om bistånd

Som en liten omväxling till all miljölitteratur jag läser både i studiesyfte och för skojs skull, så valde jag en klimatskeptikers bok om klimat när jag var i biblioteket. Cool it – Den skeptiske miljövännens guide till den globala uppvärmningen av Björn Lomborg. Lomborg är välkänd inom klimatkretsar och har tidigare skrivit en bok om Världens verkliga tillstånd, som finns med på min kurslitteraturlista.

Eftersom jag mest umgås i kretsar som är övertygade om växthusgasernas påverkan för den globala uppvärmningens så var det en märklig upplevelse att läsa en annorlunda åsikt. Lomborg kallar sig klimatskeptiker, men som jag lyckas utläsa är det snarare skepticism mot hur klimatet behandlas i media och hur växthuseffekten har beskrivits med hotbilder och katastrofvarningar.

Vad jag fastnade speciellt för var ett kapitel där han skriver om kostnader för att genomföra åtgärder för att minska klimatförändringarna. Lomborg menar att det finns ett förhållande mellan kostnader och effekt. För att åstadkomma bästa effekt räcker det inte enbart att lägga massor av pengar på klimatreducerande åtgärder. Han lägger fram argument om att det kan visa sig minst lika effektivt att satsa på bistånd och utvecklingsprojekt för människor i fattiga länder som att investera i dyra metoder för att minska växthuseffekten.

Detta kan jag hålla med om på så sätt att jag tycker att det är fel med så stora klyftor i samhället. Vi rika människor i västvärlden skapar och har skapat problemen hittills och bör därför minska vår påverkan på klimatet, genom utsläpp av växthusgaser, men även vårt ekologiska fotavtryck. Men det finns även en stor del människor som lever på existensminimum och som kommer att fortsätta att leva så. Vi som har medlen har en skyldighet att dela med oss av våra resurser och kunskaper. På sätt och vis så förespråkar jag alltså att vi ska fortsätta skänka pengar till biståndsorganisationer. Dock ska man vara försiktig med att skapa ett större behov för bistånd, det bör snarare handla om hjälp till självhjälp. Dessutom har biståndsorganisationer olika mål med sitt arbete, man kan välja att bygga skolor eller så skickar man mat till katastrofdrabbade områden som Haiti eller Chile. Kunskap är makt och vetskap bidrar till fler lösningar till problem som finns. Alla har vi olika erfarenheter eller åsikter och dessa är alla lika värda. För vi har plats för dem i vår stora värld.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s