Nytt elavtal bidrar till den biologiska mångfalden

Idag har jag äntligen kunnat teckna nytt elavtal då jag snart ska flytta från mitt studentboende. Där har elen ingått i hyran och jag har inte kunnat påverka detta. Valet var tämligen enkelt och det blev miljömärkt el från GodEl. Anledningarna till detta är flera. 

Först och främst så tycker jag att det är självklart att man ska välja miljömärkt el om man kan. Visserligen har vi redan en ganska bra eltillförsel i Sverige då vi till stor del har kärnkraft och vattenkraft. Men om man räknar med en totaltillförsel med 612 TWh per år för Sverige så står råolja, kol och naturgas för 231 TWh, vattenkraft för 69 TWh och kärnkraft för 184 TWh.  Det talas mycket om vindkraft men det är i nuläget inte så stort, bara cirka 2 TWh. Biobränslen, torv och pellets står för 123 TWh. Så det finns rum för en större förflyttning till förnyelsebara energikällor. (Siffrorna är hämtade från Energimyndighetens rapport Energiläget i Sverige 2009)

GodEl är Bra Miljöval-märkt av Naturskyddsföreningen. Elen kommer från vatten-, vind-, solkraft och biobränslen och de tar dessutom hänsyn till den biologiska mångfalden. Detta är viktigt tycker jag då vår livsstil har en enorm påverkan på natur och djur. Visserligen är den miljömärkta elen lite dyrare men det är det värt, det kan man i sin tur spara in genom att exempelvis släcka lamporna eller andra energisparande åtgärder.

Dessutom är GodEl ett företag utan privata vinstintressen som skänker hela sin vinst till exempelvis Naturskyddsföreningen, Läkare utan Gränser, Rädda Barnen och SOS Barnbyar. På sistone har vi hört mycket om företag med vd:ar som tar ut hutlösa bonusar så då är det skönt med ett företag som bryr sig om andra.

Till sist så vill jag bara påtala vikten av att inte slösa bara för att det är miljövänligt. Man bör vara restriktiv och sparsam med alla jordens resurser.

En reaktion på ”Nytt elavtal bidrar till den biologiska mångfalden

  1. Vi har också grön el från God-el =).Jag blir faktiskt glad när elräkningen svider i plånboken lite, det får gärna svida till lite så man kommer sig för att spara in på elen mer =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s