B-uppsats våren 2010

För bara några dagar sen kom instruktionerna till b-uppsatsen som ska skrivas nu under våren. Jag har nu ett tag varit inne på att skriva om marin miljö och har som tur är hittat en likasinnad kompis att skriva med. Vi har efter mycket spånande kommit in på Bråviken, alldeles i närheten av Norrköping alltså.

Denna uppsats kommer att omfatta 10 000 ord, skrivas på engelska och pågår under hela våren. Slutlig inlämning 4/6! Ja, vi har då alltså bestämt oss för att skriva om Bråviken och miljö. I nuläget ser väl syftet ut så här: att undersöka hur Bråvikens marina miljöstatus ser ut i dagsläget, dock är det inte hundraprocentigt än!

Haven får ta emot mycket skräp från människornas aktiviteter, vi är mycket beroende av hav och vatten. Därför tycker jag det är viktigt att uppmärksamma den havsvik vi har alldeles i närheten.

Äkta Östersjövatten, dock på Ölands norra spets

4 reaktioner på ”B-uppsats våren 2010

  1. det må låta otroligt men filmen var nästan ännu bättre den här gången. jag tycker verkligen verkligen att du ska se den :) jessika och linda älskade den också! :)

  2. Låter intressant… hur skall ni utvärdera miljöstatusen? Skall ni göra några mätningar med en logger eller bara undersöka gamla, kontra nya, mätningar frå SMHI? Och hur skall ni uppskatta loaden från land med både skräp och näringsämnen etc? Det är ett spännande projekt som man kan lära sig mycket på tror jag.

  3. Oj, jag hade nästan på känn att du skulle ha så många frågor, Daniel. Saken är den att vi inte ens haft introduktion på B-uppsatsen än så vi känner oss lite vilse vad gäller insamlandet av empiri. Än så länge lutar det åt att göra en litteraturstudie då det finns begränsat med tid och resurser för en kemisk analys. Dock skulle väl det vara det mest intressanta! Jag har dock hört att Norrköpings kommun (eller länsstyrelsen i Östergötland kanske…) driver ett pilotprojekt med mussolodlingar. Det skulle vara en kul idé att bygga vidare på, tror jag. Även i Lysekil finns ju sådana projekt. Vi har ju nyss studerat tillförseln av övergödande ämnen från ett vattendrag som rinner ut i Bråviken så det går också att spinna vidare på. Jag kanske hör av mig med fler frågor ;)

  4. Jo, det är en del att sätta sig in i. Men om ni inte gör egna mätningar så har SMHI sina mätningar sedan 60- eller 70-talen (dock endast mätningar varannan månad). Då får ni bra uppfattning hur området skall se ut med både temp, salt, syre och närsalter. Dessa är viktiga parametrar i en miljöbedömning. Bara ett tips från min sida.Musselodlingen i Lysekil är numera dessvärre nedlagd. Kommunen har sagt upp avtalet eftersom det inte fungerade som de ville. Är lite osäker om det berodde på att musslorna inte gjorde vad man förväntat eller om det handlar om "bråk" mellan leverantör och beställare. Kanske en kombination av båda.Lycka till med projektet, och visst kan du höra av dig om du har undringar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s