Färdigmat anno 2010

Böckerna Äkta vara och Den hemlige kocken av Mats-Eric Nilsson som kom ut för några år sedan ledde till att industriellt tillagad mat började debatteras. I gårdagens program Landet Brunsås på SVT1 hade de just färdigmat som tema.

Vi äter allt mer färdiglagad mat, direkt från affären in till micron, trots att vi hävdar att matintresset aldrig varit så stort i Sverige förut. Innan de visade programmet utannonserades det att även näringsinnehållet skulle granskas. En del hävdar ju, med all rätt eftersom det saknas forskning på området, att det säkert inte är farligt att äta mat full av tillsatser. Men trots formuleringen: ”I andra avsnittet granskas industrimaten. Man räknar med att en genomsnittlig konsument får i sig över sex kilo tillsatser per år via maten. Men det stora problemet är inte vad vi får i oss när vi äter färdigmat, utan avsaknaden av alla näringsämnen. För vad är det för vits att äta mat med ett näringsvärde mellan en kanelbulle och en kartongbit?” (svt.se) så tycker jag inte riktigt att det tas upp på ett tillfredsställande sätt. 

Att det äts allt mer färdiglagad industrimat kan man ha flera olika åsikter om, jag väljer själv att laga min egen mat i stor utsträckning med noga utvalda råvaror, både ekologiskt och närodlat. Då kan jag också ha bättre koll på fettmängd och -sort, tillsatt socker, näringsinnehållet och fördelningen mellan vegetabilier och kött. 

Bild 1. Hemlagad soppa, utan tillsatser. Bild 2. Ekologiska matvaror.

2 reaktioner på ”Färdigmat anno 2010

  1. Men pass upp för Scans eko-skinka. Den innehåller nitrit, vilket är enledningen till att den INTE är KRAV-märkt.

  2. Ja, Scan har ju hittills inte varit så bra på miljö-området. Att slå ihop både Krav-märkt och EU-blomman under "Scan ekologiskt" är inte bäst ur konsumentsynpunkt…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s