Nytt år, nya tag?

I och med att det för femton dagar sen blev nytt år har jag börjat fundera på det där med nyårslöften och ”mål för 2010”. På bloggarna förekommer det också diverse utfästelser om vad som händer år 2010.

Själv har jag inte haft nyårslöften på flera år. Istället kommer jag till insikter under livets gång och försöker hålla mig till det med en gång. Lever och verkar man på ett bra sätt från början och tillåter sig själv att utvecklas kontinuerligt så tror jag inte att man behöver nyårslöften.

(En liten intressant iakttagelse är att det alltid är som mest folk på Friskis och Svettis, där jag tränar, strax efter jul och nyår. Kan det vara att man försöker leva upp till sitt nyårslöfte på en gång? Strax före jul var det nästan halvtomt, vilket i och för sig var skönt för min del.)

Det är många som i sina bloggar har satt upp mål och löften för år 2010. Många mål handlar om miljön och hälsan (men miljön kanske bara säger mer om mitt val av bloggar?). Bland annat så har Ekomuppen, Bondjäntan, Ekotänk, och Att leva lagom alla valt att sammanfatta år 2009 och göra år 2010 till ett förbättringsår vad gäller miljöpåverkan. Det är bra, vi behöver alla fler insikter om hur vår vardag kan bli mer hållbar. Jag hoppas att det går bra för er alla som ska förbättra er och era liv!

Själv har jag inga sådana specifika löften, inga mål för min miljöpåverkan eller annat som jag inte redan sysslar med. Jag är student men lägger ändå en stor del av studiemedlet på att köpa ekologisk mat, miljövänliga produkter och närodlad kvalitet. Ingen bil äger jag, jag återvinner alla mina sopor, flyger inte, åker tåg, och byter till miljömärkt el inom en snar framtid (på mitt nuvarande studentboende har jag ingen påverkan vad gäller el-val). Dessutom studerar jag för att bli miljövetare, en stor del av mitt liv för tillfället. Och förhoppnings bidrar jag till en del på miljöområdet med min bloggning. Alltså så gör jag en hel del och jag tänker inte vänta på ett nyår för att ta itu med något nytt projekt, det sker under tiden. ;)

Dock, en liten utfästelse! Jag ska göra mitt bästa för att utveckla bloggen, förhoppningsvis nå fler läsare, kanske delta en del i media. Och mina studier fortsätter ju, jag lär mig mer varje dag om miljö, klimat, hållbarhet och mig själv.

Hoppas att ni alla fått en bra start på detta nya år och lycka till med att hålla era nyårslöften!

3 reaktioner på ”Nytt år, nya tag?

  1. Att försöka förbättra sin egen och andras tillvaro är väl toppen, särskilt om det har miljötanken bakom sig :-)Jag undrar, om du som pluggar miljö (miljövetare) har bra tips till litteratur, lite mer "tunggung" om du förstår?! Vore härligt att om du kunde skriva lite om det du läser och ge bra tips till oss som inte läser till miljövetare.Ibland blir "70 bra tips", "100 bra sätta att rädda" osv ganska tråkiga om man har funderat och läst på…

  2. Hm, det var en bra idé!. Tyvärr läser jag mer kurslitteratur som inte direkt kopplar till hela "förbättra din vardag ur miljösynpunkt"-grejen. Helt enkelt lite mer forskning och lite mindre tips. Men jag försöker ibland att uppdatera om forskningsresultat som jag stöter på. Senast om Östersjön och Daniel Hanssons forskning (kolla hans blogg på helahavetstormar.nu).Jag ska tänka på det i alla fall och förhoppningsvis komma med fler tips!

  3. Jo, ja, jag är väl egentligen inte heller så mycket för nyårslöften. De stora besluten växer ju fram, eller drabbar en som insikt eller nödvändighet. Även om det är den 16 september.Men så är det ju det där med PDCA. Och då funkar året rätt bra, framför allt för att se att man trots allt har gjort en del. Och jag tror det är viktigt att uppmärksamma och fira framgång. Men själva målstyrningen… Nej, det har inte med nyårsafton att göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s