Oroande fakta om Google

I söndagens DN skrev de en hel del om Google och jag måste säga att jag hajade till när jag läste att en sökning på Google, en googling, bidrar till utsläppen av 0,2 g koldioxid. Kanske dags på allvar att byta till Growyn som jag tidigare tipsade om eller rentav Treeho som jag också har skrivit om? Dagligen görs det 25 miljoner googlingar, enbart i Sverige. Det blir en hel del utsläpp av koldioxid det, faktiskt lika mycket som vad 750 personbilar släpper ut under ett dygn.

Om ni kanske kommer ihåg så har jag ju även skrivit om att papperstidningens vara eller icke vara på grund av dess utsläpp den genererar (tidigare här och här: Papperstidning vs. Internet). Dock så motsvarades en dagstidning av endast 33 minuters läsning på internet, beroende på vilken energikälla du har.

Inlägget Papperstidning vs. Internet rebloggar jag i nästa inlägg.

4 reaktioner på ”Oroande fakta om Google

  1. 0.2g CO2 motsvarar ca 0.1 ml bensin, som räcker till 0.36 sekunders tomgångskörning eller 1 meters blandad körning i mammas S60. Motorvägskörning drar ungefär lika mycket per sträcka som blandad körning eller 10 gånger så mycket per tid som tomgångskörning.25 miljoner googlingar/dygn i Sverige motsvarar alltså 100 bilar på tomgång, 10 bilar ute på motorvägarna, eller 25000 bilkilometer/dygn.För att skriva denna kommentar har jag genom mitt användande av google som kalkylator slösat ca 17 s tomgång eller 50 m körning.

  2. Vi går nog mest på fossilt, men jag vet inte hur mycket den lokala energimixen bidrar till de 0.2 grammen. Har du ingen länk till DN-artikeln?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s