Nyårsraketer

I natt på nyårsafton befann jag mig i fjällen och kollade på de sedvanliga fyrverkerierna. Dock fick jag se något nytt som jag bara har hört talas om tidigare. I stället för raketer så var det ett antal Kom Loy som släpptes iväg i den månklara natten. Det är en rispapperslykta från Thailand som på senare år har blivit allt populärare även i Sverige. I går var som sagt första gången jag såg det på riktigt, och jag måste säga att vi allihopa tyckte att det slog fyrverkerierna. De kom svävande så stilla och lyste så länge, mycket fint. Jag blev väldigt sugen på att skaffa sådana till nästa ”högtid” att fira med raketer. Hittade dem faktiskt på coolstuff.se, fyra för 230 kr.

Nu har jag inga källor till detta men jag kan mycket väl tänka mig att miljöpåverkan är mindre från Kom Loy än från fyrverkerier. De är tillverkade i rispapper och ljuset är en vaxbit som brinner upp. Dock tillverkas de i Asien säkerligen och måste därmed fraktas hit. Däremot släpper ju raketer ut diverse kemiska ämnen (jag läste nyss en bra artikel om detta men kan naturligtvis inte hitta den igen!) som inte är så bra. Det blir ju också en del avfall med små plasthattar och annat som inte brinner upp. Kom Loy är även husdjursvänliga, för oss med djur som inte gillar raketernas smällar.

Trots allt så tycker jag att det är väldigt fint med nyårsfyrverkerier, men då ska det vara storslaget. Jag har länge tyckt att man bör strunta i alla småraketer som enskilda personer skickar upp och i stället satsa på en stor show, någonstans centralt så att alla kan titta. Och ett bra alternativ till raketer tycker jag är rispapperslyktorna, något för valborg kanske?

Copyright Katarina Tagesson

3 reaktioner på ”Nyårsraketer

  1. Katarina: Hemma hos oss på landet kan vi över åkern se otroliga fyrverkerier som vissa av bönderna lägger tusentals kronor på. Vacker, tjusigt och alldeles galet egentligen. Vilken miljöförstörelse! Rislyktor är ingen dum idé, inte samma effekt men kanske dags för förändring. Tror som du att miljöförstörelsen inte är lika farlig med dem. Dessutom så är det ca 300 VARJE år som skadas i samband med fyrverkerier… God fortsättning på det nya året!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s