I spåren av klimatmötet kommer utsläppshandeln igång

I dagens DN läste jag om handeln med utsläppsrätter. Tidigare har ju detta system kommit lite i skymundan, utstått en del kritik för dess tandlöshet då de baseras på alldeles för höga utsläppsnivåer. Men i och med Cop15, klimatkonferensen i Köpenhamn så verkar företags klimatsamvete vakna till liv. ”Ökad spekulation i utsläppsrätter” kan man läsa i pappersupplagan av Dagens Nyheter (dock hittar jag den inte på nätet?).

Marknaden som handlingen med utsläppsrätter har tidigare varit till för företag men har nu börjat luckras upp så att även privatpersoner kan ge sig in här. Samtidigt så rapporterar en notis från TT att bedrägeriet med utsläppsrätter är stort. Den europeiska polissamarbetesorgantisationen Europol rapporterar att man märkte en onormal höjning av handeln med utsläppsrätter föra året.

På DN debatt skriver Per Kågeson, fil dr i miljösystemanalys, att Sverige borde visa vägen och låta alla intäkter från utsläppshandeln, när det gäller flygtrafiken, gå direkt till klimatarbete i u-länderna. Det kan ju tyckas som bra  då mycket av kontroverserna vid klimatkonferensen är hur i-ländernas utsläppsminskningar ska räknas.

Men ja, vad ska man säga? Idéen med handel med utsläppsrätter var nog god, men den har inte slagit ut på bästa sätt hittills. Än finns det dock tid att rätta till det och få till en bra marknad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s