Kommentar till "Svar från ekomatsleverantörerna"

I förra inlägget publicerade jag svaret jag fick från de båda ekomatsleverantörer jag mailade förra veckan angående deras transporter. 

Ecovivas svar var väldigt kortfattat och motiverade sig med att de var ett litet och nystartat företag som inte kunde göra mycket åt transportfrågan. Deras affärsidé är att minska transporterna och de äger inte några egna kylbilar utan de som finns att tillgå använder då oftast miljödiesel.

Ja, vad kan man säga. Det är ju klart att det finns bättre alternativ än miljödiesel men det är ju bättre än inget. Naturligtvis kostar det att ha egna lastbilar som transporterar maten, men det är en stor kostnadsfråga för ett litet företag.

Eko-lådans svar var desto utförligare. Först fick jag svar från deras kundtjänst att frågan var så komplex att de hade vidarebefordrat den till deras transportansvarige. Denne personen, John Gerard, går in i en lång utläggning om transporter, olika drivmedel och så vidare. Även här framkommer det att det är ett litet företag som inte har jättestora ekonomiska möjligheter att köpa in egna lastbilar. Dock planerar de ett köp av en biogasbil inför år 2010. Jag måste säga att jag blev positivt överraskad över hur mycket han lade ner på att svara på min fråga och hur insatt han verkar vara i problemet.

Men det är i alla fall en bit på vägen att de visar hur mycket de bryr sig om frågan och att de försöker. Sen kanske man kan tycka att storföretag med hög omsättning borde ha större krav på sig att bry sig om miljön. Små initiativ som dessa bidrar i alla fall till den positiva ekotrenden.

5 reaktioner på ”Kommentar till "Svar från ekomatsleverantörerna"

  1. Jag tyckte att det utförliga svaret mest lät som ett försök att avleda uppmärksamheten från frågan, ungefär som politiker svarar när de blir ställda mot väggen (tänk dig Maud Olofsson försvara Vattenfalls koldioxidutsläpp i utlandet med liknande formuleringar), och svaret "diesel" nämns endast i förbigående: "Därför har vissa experter gett oss rådet att förbruka våra dieselbilar med partikelfilter", och det först i slutet.Irriterande och lite ohederligt, men inte direkt fel.

  2. Som sagt, små företag har inte lätt att hålla hela kedjan miljövänlig. Man kanske skall ge frågan till de stora jättarna Coop och Ica?

  3. nu får man veta minsann, tack för mailandet och att du la upp det. men det blir ju såkalrt svårt att försvara transporter, det kan de ju inte komma ifrån. jag skulle nu vilja ha en jämförelse mellan att åka buss med shoppingvagnen till exempelvis coop som ju säljer mycket eko, och att få en låda hemskickad. :D (jag inser själv det omöjliga) men singelhushåll förslagsvis. i stockholm. ÅH vad jag har svårt för singelstockholmare (coh de är ju många) som köper diesellådan istället för att ta tunnelbanan till en affär. för ett större hushåll är det ju svårare att få ner maten i shoppingvagn tex och då borde det ju vara bättre med ekolådor när alternativer är att köra bil till coop. men, eftersom så många hushåll är små måste de väl ha smålåde-alternativ för att kunna gå runt över huvud taget.. det är verkligen svårt att verka i miljövänlig anda.

  4. Emma: Haha, "för beställning av blogginlägg, tryck 1, *piiip*." Jo, jag håller med om det dilemmat. Tyvärr går ju också trenden mot att allt fler butiker placerar sig ute i stora shoppingcentra som man måste åka bil till. Förhoppningsvis blir det enklare med tiden i och med att fler väljer en miljövänlig livsstil. Men man får försöka efterleva de bitar man kan, till att börja med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s