Köpenhamnsmötet och bloggtemavecka

Nu i helgen drar klimattoppmötet i Köpenhamn i gång så smått och hela nästa vecka kommer medierna, förhoppningsvis, att domineras av nya positiva saker om klimatet. Tidigare hade jag tänkt följa med en kompis ner men universitetet och studierna tar för mycket tid, tyvärr.

Däremot fick jag ett glatt besked igår, P3 Nyheter frågade om jag ville vara med i deras bloggstafett nästa vecka, med anledning av klimattoppmötet. Ämnet är väldigt fritt men det ska handla om miljö såklart och så blir mitt inlägg publicerat på P3 Nyheters sajt.

Så, förutom att jag blev glad, vad tusan ska jag skriva om? Detta kräver ju något lite extra ;)

6 reaktioner på ”Köpenhamnsmötet och bloggtemavecka

  1. Hmmm… kanske det radikala förslaget att om vi lägger om allt världens jordbruk till eko, så sparar vi in rejält med fossil olja, binder en hejdundrande massa kol och får betydligt bättre mångfald (=större stryktålighet)? Fullt möjligt, dessutom. Om politikerna inte vill, så kan vem som helst börja imorgon dag.Och grattis, förresten!

  2. Problemet med ekojordbruk är att det tar mer plats. Platsbrist kan både till skogsskövling och onödigt långa transporter.Jag förstår inte hur ekojordbruk binder kol, eller varför vi inte har tillräckligt med "mångfald" i dagens konventionella jordbruk (jämför med att "närodlat" är bra, men bara till en viss gräns – stadsbor ska inte föda upp grisar i sina lägenheter). Ni som kan får gärna förklara.

  3. Johan: tack för förslaget men jag tror jag tar ett mindre komplicerat ämne. Kanske politikens handlingsförmåga eller hur man kan göra en skillnad för miljön som privatperson. Pelli: du kanske borde börja diskutera sådana frågor med just Johan. Han har säkert ännu fler argument än jag ;) Dock, jag är fortfarande övertygad om att ekojordbruk är något bättre än konventionella jordbruk :p

  4. Pelli – hoppa gärna in på min blogg så kan vi diskutera mer. Men helt kort; marken räcker till. Just här i västeuropa så tappar vi lite i avkastning, men i resten av världen vinner man. Ekojordbruk binder mer kol därför att mullhalten (andelen växtdelar i jorden) är större. Hur mycket mångfald vi behöver är ju en etisk fråga, men att vi just nu avslutar så rasande många arter varje år anses av många forskare vara ett större problem än klimatproblemen. Kolla t ex här: http://www.stockholmresilience.org/planetary-boundariesKatarina – vad man kan göra som privatperson – pja, lägga om sin kost till KRAV? Nu idag. ;-)

  5. Katten: Jag bryr mig inte om folks övertygelse, jag är bara ute efter att granska argumenten. Jag hoppas att du håller med om att det är av största vikt att alla argument granskas, även de som stödjer ens åsikt.Johan:Jag har tidigare misslyckats med att ta reda på hur mycket mer mark eko använder jämfört med konventionellt. Har du siffror på det?När du säger att man förlorar i Västeuropa men vinner i andra delar av världen, så menar du väl jämfört med hur alla gör just nu? Det betyder alltså att vårt konventionella jordbruk alltid är effektivare än ekojordbruk, men att många länders jordbruk är sämre än båda alternativen? Då har du rätt i att marken kommer räcka till om allt ersätts med eko eftersom det är effektivare, men i framtiden när behoven ökar kanske vi tvingas återgå till konventionellt ändå?Så vad är det som hindrar eko från att införas i de länder där det medför ökad avkastning per areal? Brist på kunskap, högre kostnad för arbetskraft, lobbyism från de företag som tjänar på konventionellt jordbruk (exv kemikalieproducenter)?Om jag förstått mullhalt rätt handlar det om en engångsbesparing när man övergår från konventionellt till eko, ungefär som motsatsen till att bränna upp en skog. Är denna besparing signifikant?Hur hjälper eko till att bevara mångfalden? Ska bönderna hjälpa arter att överleva genom att odla dem trots att de ger sämre avkastning?Går det inte att modifiera konventionellt jorbruk för att få ökad mullhalt eller mångfald? Vinner eko även om det konventionella jordbruket gör naturreservat av den mark man sparar in?Slutligen kom jag att tänka på en fråga till: När använder ekologiskt mindre fossil olja än konventionellt? Använder ekologiskt mer någon gång?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s