Min kommentar till "grisstoryn"

Den senaste veckan har Sveriges grisbönder varit i fullt fokus. Ni har nog inte undgått vad som hänt, kolla annars SvD och DN.

Men när jag i dag läste Corren och det handlade om detta igen(!) så kände jag för att föra fram min åsikt. Först vill jag bara beklaga att det har blivit så här, för inga djur bör behandlas dåligt. Men har man möjlighet så tycker jag faktiskt att man ska ta sitt ansvar och använda sin konsumentmakt. I Correns artikel tar de upp frågan om vår jakt efter den billigaste maten. Om man nu värderar billig mat så högt finns det ju inte något utrymme för bra djurhållning.

Tar man nu Krav-märkt som exempel, denna märkning med tuffa krav på djuromsorg, miljö, socialt ansvar och hälsa, så är det ju inte någon nyhet att det brukar kostar mer i butiken när man jämför med ”icke-märkta” produkter. Men är det inte det som är rätt väg att gå? För man kan inte skära ner på alla omkostnader för att få fram en billig produkt och tro att kvaliteten i produktion kan upprätthållas. Och vi i Sverige, om några, borde väl ha råd att lägga lite extra pengar på att få kvalitet?

Tyvärr finns det inte tillräckligt många eko-grisar för att tillfredställa Sveriges behov i dagsläget (det slaktas ca 3 miljoner grisar om året) och därför kan utbudet i butik tyckas vara litet. Men om vi konsumenter börjar efterfråga Krav-märkt, oavsett om man gör det för grisarnas eller miljön skull, så sker ju de gamla hederliga marknadsmekanismerna (ni vet, förhållandet mellan efterfrågan och tillgång).

I just denna fråga bör ni också kika in på Ekotänk, han är anställd på Krav och har såklart skrivit om debatten.

5 reaktioner på ”Min kommentar till "grisstoryn"

  1. Jag är inte insatt i ämnet alls, men jag tycker att det viktigaste är att konsumenterna får mer information om köttets härkomst. Antagligen genomför KRAV många kontroller för att säkerställa att deras gårdar håller måttet. Detta borde utvidgas till att omfatta alla gårdar, med skillnaden att kontrollerna resulterar i en klassificering av gårdens djur-/miljövänlighet. Konsumenten får sedan själv avgöra vad grisarnas livskvalitet är värd i pengar.

  2. Ja, genomskinligheten i produktionskedjan borde öka hos de flesta livsmedel. Hörde på ekot att man inte har råd att genomföra fler kontroller än vart tredje år. Krav har mycket strängare kontroller och oftare.Och som du säger, som konsument är det ju faktiskt svårt att veta hur olika produkter tillverkas.

  3. Framförallt tycker jag att de regler och förodningar för djurhållning som finns skall följas och inte tänjas ut till ett minimum. Dessutom är det alltid bra att förklara varför t ex danskt kött är billigare än svenskt.

  4. Det där med märkning och certifiering av alla gårdar läste jag en rubrik om att det kommer bli av som resultat av skandalen. Och de skyldiga har ju blivit utfrysta från marknaden.

  5. men grundläggande djurskydd ska väl vara inkluderat i köttproduktion även utan nån certifiering. det är det som är det värsta med hela den här historien, djurskyddsinspektörerna har uppenbarligen haft problem med att hålla koll på gårdarna och det är inte upp till konsumenterna att styra upp. visst kan jag tycka att konventionella grisars strö-krav är för låga, men att de måste gå på sina döda kompisar kan inte vara ett tecken på nåt annat än att djurskyddet har misslyckats totalt med att kolla upp gårdarna. de ska ju funka som certifieringskontrollanter fast utifrån de djurskyddslagar som finns i sverige, och medans kravproducenterna betalar sin certifieringar så är det skattebetalarna som betalar för djurskyddskontrollanterna och de har uppenbarligen fått för lite resurser (och kunskap?) för att kunna sköta sitt jobb. självklart måste vi ta varenda chans vi får till att prata om matpriser och vad vi faktiskt betalar för (och med dyrare kött behöver vi inte äta det så jävla ofta, fördelar fördelar), men det vore fruktansvärt deprimerande om krav ska fortsätta stå för hotellförhållanden och det konventionella för koncentrationsläger. kanske kommer vi åt det jätteglappet om vi visar vad vi vill ha ut av vår mat, och köper mer krav… jag vet inte… jag vill mest slå ett slag för djurskyddet, och att de måste stå till svars för sina misslyckanden. och att när djurskyddet inte har råd med kontroller sitter det inte ihop med köttpriset, det sitter ihop med fördelningen av skattemedel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s