Mat till en eko-medveten

Studentekonomin till trots köper jag alltid ekologisk mat när jag hittar. Nu för tiden jämför jag inte ens priser utan går direkt på Krav-märket eller liknande märkningar jag litar på.

Men det finns ju en del smarta lösningar om man vill shoppa miljövänlig mat, till exempel kan man prenumerera på diverse lådor och matkassar. En god vän prenumererar på Eko-lådan, Ecoviva levererar i Stockholmsområdet och så finns det såklart fler företag.

Någon gång i framtiden när jag ingår i ett större hushåll är detta något jag tänker mig att satsa på. För tillfället går det inte åt så mycket på en ensam student. Då är det enklare att kila till affären i kvarteret och handla det som behövs för stunden. Så slipper man även slänga mat i onödan för att den har blivit för gammal, eller blivit över!

Något annat miljösmart man kan göra är att passa på när det är marknader i din närhet. Då kan man köpa närodlade grönsaker och frukter. Eller så kan man odla lite själv i fönstret, på balkongen eller uteplatsen. I somras fick vi exempelvis en hel drös med tomater! För att inte tala om alla kryddor som avnjöts färska och torkades till vinterförråden. Tack, Cecilia, för att du skötte dem så bra i somras!

6 reaktioner på ”Mat till en eko-medveten

  1. Frågan är om en fordonsleverans av väldigt ekologiska produkter är miljövänligare än en promenad till ICA-affären för inköp av mindre ekologiska produkter.Ett intressant experiment du skulle kunna genomföra är att under en månad köpa billigaste varan istället och lägga mellanskillnaden i en burk. Vid månadens slut kan du skänka burkpengarna till ett miljöfrämjande ändamål, och jämföra effekten av det med om du hade spenderat pengarna på ekomat.

  2. jag har också funderat på det där med ekolådornas transport, när bensindrivna (eller det kanske är diesel, lite bättre då) skåpbilar far förbi här i mitt bostadsområde. här är mest singelhushåll, då borde man tjäna mer koldioxid på att ta tunnelbanan (ja för jag bor ju i sthlm) och handla sina grönsaker. eller påverka kvarterets affär att ta in mer ekoprodukter. det vore ju bättre om ekolådrona tog fart ute på landet, där man måste ta bilen till närmaste affär. där tjänar man ju på att en minibuss kör ut allt istället för att varje familj ska ta volvon en gång i veckan, men i större städer är det ju ofta lättare att få kollektivtrafiken att funka för en.

  3. odla egna örter och lite grönsaker är ju klockrent :). Minns att vi hade alla lägenhetsfönster fulla med paprikaplantor för ett par år sen, måste sett roligt ut från utsidan! :D

  4. Gunnar: jag har för mig att de kör på biogas… Men jag har skickat iväg ett mail där jag frågar om det, till båda företagen.Och som Emma skriver: ja, bor man nära så är det nog bättre att handla själv. Men det är många som tar bilen till stormarknaderna. Där är dessutom utbudet av ekologiska och närproducerade grönsaker inte så stort… beroende på kedja såklart. Jag tror nog också på ekolådor på landet, om man inte satsar och odlar eget såklart ;) Får man färska varor till dörren kanske man kan handla "torrvaror" mer sällan och det sparar ju in lite på resorna. Man får inte glömma att det är bilresorna under fem kilometer som är de värsta i miljösynpunkt.Sofie: Det lät ju bra! Själv misslyckades jag med mina paprikaplantor, de hade blivit felmärkta i affären så plötsligt stod jag där med chilifrukter :p

  5. Att något är mindre miljöskadligt är ingen anledning att slösa på det – det är lika illa som när du köper lite extra i affären bara för att det är ekologiskt.Alla fordon sliter på vägarna, och förbränning släpper ut partiklar och skadliga ämnen även när källan är koldioxidneutral.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s