Miljövänlig etik?

Just nu läser jag ett antal texter om vi behöver en ny, miljövänlig etik. Generellt så innebär ju den rådande etiken i dagens samhälle att vi inte får skada andra människor. Oftast tror jag att människor tolkar det som att vi inte får psykiskt eller fysiskt skada andra människor. Men kan man inte också tolka det som att man inte får skada människor indirekt?
Jag tänker så här: vi i västvärlden lever ett ganska välmående liv men resten av världen då? Vi i väst överutnyttjar resurser, snedfördelar dem och förorenar resten så att tre fjärdedelar av befolkningen lider av diverse olika humanitära katastrofer som svält och annat. Och om västvärlden fortsätter med sina växthusgasutsläpp, klimatet förändras och havsnivån höjs drabbar det främst u-ländernas befolkningar. Vad jag vill komma fram till är det att vi faktiskt skadar andra människor även om vår etik och moral säger annorlunda. Att indirekt skada eller förändra naturen och ekosystemen får följder, vars omfattning vi ännu inte vet, som skadar andra människor.

Men frågan är då, utvecklas den existerande etiken kontinuerligt i och med att fler människor uppmärksammar saker som är orättvisa eller fel? Eller kräver miljöproblematikens komplexitet att vi sätter oss ner och skapar en helt ny etik som inkluderar alla nya aspekter som vi har kommit fram till? För faktum kvarstår, vi lever i en föränderlig tid som kräver saker av människorna för att framtiden ska vara hållbar för kommande generationer människor och för naturen och ekosystemen i sig med alla levande organismer som där ingår.

4 reaktioner på ”Miljövänlig etik?

  1. Jag kan inte det där med etik i grunden. Men om man med det förstår det värdesystem vi har, och hur vi omsätter våra värden i handling, så tror jag att man kan likna etikutveckling vid språk.Dvs det går att beskriva det. Men det är mycket svårt att styra. Det är en slags evolution. För tio år sedan skulle ordet "fett" bara ha en grundbetydelse (kletig sörja för olika ändamål), men nu har det åtminstone en betydelse till (förstärkningsord typ mycket). På samma sätt tror jag att etiken utvecklas, men svårligen kan konstrueras eller styras i stil med ett skattesystem som kan designas och effektueras.Däremot så ser jag att i en brytningstid där folk börjar fatta att klimatfrågan är på allvar, så förskjuts värderingarna och handlandet. Än så länge långsamt. Men det sker. En massiv bildningskampanj har alltså lett till en ny etik.Eller?

  2. Johan: Men menar du alltså att det blir en ny etik? För som jag ser det sker det ju snarare en utveckling av den befintliga etik som redan finns. Och som Viktor skriver, det finns fler etiska system. Jag tror att det generellt sett är svårt att konstruera ett nytt etiskt system med fokus på miljö, lättare då att drastiskt försöka ändra det som redan finns i människors medvetanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s