En liten fundering om flygbranschen

Idag på nyheterna i P1 pratade de om att två stora brittiska flygbolag ska gå samman för att klara ekonomin. Den senaste tiden har det inte gått så bra för flygbolagen världen över. Svenska SAS har ju legat på randen till konkurs länge.

Så då undrar jag…

Även om flyg är ett väldigt smidigt sätt att ta sig snabbt över långa distanser så verkar det ju inte vara en livskraftig bransch. Beror det på bolagens strukturer och de nya lågprisflygens konkurrens eller ligger det annat bakom? Är det så att kostnaderna för flyg är för höga och att det egentligen inte är särskilt lönsamt? För kolla bara på Ryanair, deras kostnader är så nedskurna att personalen lider, servicen är inte så värst hög och så vidare. Det kan ju inte vara framtiden för flyget?

Å andra sidan verkar det svårt för flygplansindustrin att ställa om till en miljövänligare väg. Att ta fram miljövänliga bränslealternativ verkar gå trögt, att klimatkompensera är det inte så många resenärer som gör och att stifta lagar mot bränsleförbrukning och -utsläpp är svårt då det rör sig om internationella gränsöverskridningar. Nu pågår ju visserligen forskning och en del roliga alternativ uppkommer. Till exempel har man i Schweiz byggt ett flygplan som drivs med solceller på vingarna, men nja… Vi får väl se om det fungerar.

Något man skulle kunna göra är att minska på de korta flygningarna. För att ta sträckan Göteborg-Stockholm som exempel. Då kan du antingen flyga eller åka tåg. Tidsmässigt spelar det ingen större roll om du räknar från dörr till dörr (visserligen är flygturen kortare men du måste ta dig till och från flygplatsen också, tåget stannar i centrum) men kostnadsmässigt skiljer det mycket. Flyget är billigare än så länge, men jag hoppas verkligen att det kommer att ändras. Bygger man dessutom höghastighetståg som på kontinenten kommer också tiden att kortas ner.

Nej, jag är inte positivt till flyg men som min frisör frågade mig:

– Om du är miljömedveten, betyder det att du aldrig kommer flyga då?

I bland finns det tyvärr inga alternativ, även om jag försöker undvika det. Som tur är så har jag hittills inte haft så stort behov för att flyga.

Vad tror ni om flygets framtid och vad ska man göra för att komma åt problemet flyg vs. tåg?

5 reaktioner på ”En liten fundering om flygbranschen

  1. Jag tror faktiskt att det finns hopp för flygbranchen även i framtiden. Såg ett inslag på svt play (det kan även ha varit på någon annan plats) där en forskargrupp försökte ta fram ett bränsle som flygplansmotorer skulle kunna använda istället för dagens bränsle. Sedan så har ett projekt på Arlanda hållt på ett bra tag där de kör med "gröna" inflygningar till flygplattsen. Jag ska flyga i mars så jag hoppas att de finns kvar en stund till i alla fall, haha

  2. Det är en forskargrupp eller ett företag som i samarbete med framför allt USAAF eller någon annan del av deras militär och numera även med stöd av FMV tar fram ett biobaserat flygbränsle för jaktplan. Ett JAS 39 Gripen kommer användas för försök. Sedan är tanken att om det går bra så ska det gå vidare till civila tillämpningar.

  3. Jag erinrar mej en absurd situation från en konferens i Bergen för några år sen. Min svenska kollega Sten från Sigtuna och jag följdes åt på flyget från Bergen till Oslo, men så skiljdes våra vägar… för att återförenas på Arlanda. Han åkte ett flyg och jag ett annat. Två flighter på samma destinationer, men med olika bolag! Vad vi kände oss miljödumma!

  4. Viktor: Nu när du säger det så känns det igen! Det ska jag kolla upp.Göran: Ja, flygtrafiken är allt bra märklig ibland…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s