Greenwashing

I vanliga fall tycker vi svenskar att vi är framstående på miljöområdet, och det är vi också. Dock har vi missat att ta till oss begreppet Greenwashing vilket borde vara verkligt aktuellt idag när fler och fler företag satsar för att go green.

Redan 1986 myntades detta begrepp (allt enligt pålitliga wikipedia) och det innebär ungefär att företag påstår att de är miljövänliga men istället redovisar de inte exakt vad de gör för miljön eller vilka certifieringar de innehar. Vi ser ju oftare och oftare påståenden om varor som är ”organic”, naturliga, gröna, ekologiska och så vidare. Debatten kring detta har nog inte dragit igång på allvar i Sverige än, kanske för att vi inte har uppmärksammat några stora skandaler inom detta område än? Utomlands har det slagit stort som uttryck för hur företag försöker anpassa sig till en marknad med konsumenter som sätter allt högre krav på miljöhantering och kvalitet. Verkligheten är väl allt som oftast att företag inte alltid gör det bästa utan har den kortsiktiga ekonomiska vinsten för ögonen. Men ju mer krav vi ställer på företag, desto större viktiga förändringar sker!
Själv litar jag nästan alltid bara på de stora miljömärkningarna som Krav, Bra Miljöval, Svanen, danska Öko, finska Luomo, EU-blomman, EU-ekologiskt, och MSC. Fairtrade/Rättvisemärkt är ju också bra.

6 reaktioner på ”Greenwashing

  1. Jag tror att vi har haft rätt lite problem med Green Wash pga att Konsumentombudsmannen/ Konsumentverket tidigt stävjade otillbörlig användande av ord som "miljövänlig" i marknadsföring.

  2. Åh, står det till på det viset? Letade lite på Konsumentverkets hemsida men hittade inte så värst mycket om just detta. Skönt om det faktiskt är så, annars är det något klimatskeptikerna brukar prata om, att ju fler företag som låtsats vara miljövänliga desto fler konsumenter som till slut misstror hela "miljögrejen".

  3. Johan: Man lär sig ständigt nya saker om "dåtiden" som man själv inte har upplevt ;)Stefan: Jo, de företag som märks med ovan nämnda miljömärkningar utsätts ju för ganska hårda koller på att de följer kriterierna. Men det finns även de företag som åker snålskjuts på "miljöhysterin" och benämner sina produkter lite mer luddigt som att använda icke "lagstadgade" formuleringar om sina produkter som naturligt, ekologiskt osv. som faktiskt kanske inte är så miljövänliga som de vill påskina. När det sedan i media uppdagas att de kanske är miljöbovar så sjunker ju allmänhetens förtroende för dels de aktuella företagen men även för miljövänliga företag i allmänhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s