Havet och plasten

En kompis uppmanade mig att skriva detta inlägg, så då är det väl klart att jag gör det!

För ett par dagar sen visade Dokument utifrån (SVT) en film om plasten i våra världshav, En ocean av plast. Fokus låg då på vår användning av plast och var den till slut hamnar. Plast är ett väldigt användbart material men det är också svårhanterat på så vis att den (vissa sorter i alla fall tror jag, jag är inte så hemma på plast) inte bryts ned i naturen. Tills slut hamnar den i haven och medför en hel del problem. Filmen visar en hel mängd med bilder på plast i vår natur och i haven. Det är faktiskt ganska hemskt att se vad vår konsumtion gör med omvärlden. Som de intervjuade uttrycker det: plasten tar sig till och med till ställen hittills orörda av människor.

Vad jag även har sett och hört tidigare är att det finns en relativt okänd soppa med plast i Stilla Havet, långt bort från närmaste ”civilisation”. Havsströmmarna rör sig i en cirkel runt just detta ställe och där hopar plasten sig.

Havsströmmarna och plasten i Stilla Havet.
bild från svt.

Samtidigt så är ju plast så väldigt användbart och enkelt att hantera. Ur förpackningssynvinkel så är det lätt vikt, stapelbart och praktiskt. Miljömässigt så borde det (jag har inga bevis för detta, endast mina egna antaganden) vara enklare att återvinna då det inte krävs lika mycket energi som vid exempelvis nedsmältning av glas, det kan även göras tunt samtidigt som det är hållfast. Ja, egentligen skulle jag kunna hålla på en en evighet och räkna upp saker.
Enligt vad de säger i programmet återvinns bara cirka 5 % av all plast vi använder. Det känns ju verkligen fruktansvärt, bränner man bara upp resten och så ett visst spill till avfall i naturen? Nej, detta är verkligen ett problem som man behöver diskutera mera, och åtgärda! Kanske dags för en ny kampanj, Greenpeace?! Eller är det Naturskyddsföreningens tur nu?
Detta är ett globalt problem och alla människor är ansvariga. Vad tycker du behöver göras?

8 reaktioner på ”Havet och plasten

  1. Sopsortera mera! Överpacka inte allt, först kartong sen plast omkring, därefter i en större kartong som plastas. T ex tvålar och liknande. Exportera inte sopr från i- till u-länder.

  2. Plast är fantastiskt, men tyvärr börjar våra plastproblem bli oöverstigliga, globalt, regionalt och nu lokalt. Samordning är lösningen: Var i näringskedjan hamnar slutligen plastpartiklarna? De höga plasthalterna, tusentals plastpartiklar per kubikmeter havsvatten, som konstaterats i alarmerande globala rapporter, sedan 10 år tillbaka, har nu upptäckts även i ”våra skyddade vatten”! Sverige insåg inte att problemen med plastsopor var så stora. – Dags att agera NU!d2w® kontrollerbar plast (bioplast) kan göras nedbrytbar utan utsläpp av metan. Plasten efterlämnar inga fragment, även nedgrävd i tex en deponi. d2w® kan återvinnas med vardagsplast (se http://www.biodeg.org/position-papers/recycling ), eller förbrännas för energiåtervinning. d2w® kan provas enligt krav ASTM D6954-04.Mer information finns att läsa på:www.switchpac.se/kommunÖSTERSJÖN – ”första havet med rätt plastpolitik”Därför har vi också lanserat oss på Facebook. Välkomna att vara med!– Nu finns vi där – Miljöpåsen ,,, sprid länken!

  3. Bekant med magasinet Filter? De hade i sitt första nummer 08 ett över 10 sidor långt reportage om problemet med plastpartiklar i haven. Helt klart värt att låna hem om möjlighet finns på biblioteket. Annars kan du låna av mig!

  4. Martin: Jo, den känner jag till. Men har nog missat just den artikeln, jag kollar upp det på jobbet i morgon! Tack för tipset.

  5. Jag har också läst Filter. Den artikeln är som en käftsmäll. Jag läste också någonstans – kan inte för mitt liv minnas var – att det finns två sådana här områden; Norra och Södra Skräpansamlingen.Ska googla de uttrycken nu tror jag och se vad jag hittar.

  6. Hmm, fel av mig.En kallas Östra skräpansamlingen. På andra vädersträck får jag inga träffar.Å om jag bara kunde komma ihåg VAR jag läste att det finns TVÅ områden…

  7. Ja, jag ska ju som sagt läsa den där artikeln å det snaraste. Nu när jag har kollat upp det närmare så har jag faktiskt bara hört talas om en skräpansamling och det är den i Stilla Havet jag har bild på ovan. Men det är ju säkert så att det finns fler ställen i våra vidsträckta hav som dels är fulla av skräp och som dels bildar denna cirkel av strömmar så att skräpet förs dit. Hoppas du kommer till klarhet med vad du läste den där gången ;)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s