Totally BANANAS!* och Linköping som bio-stad

Det är nu ett par år sedan Linköpings ”alternativa” bio Astoria lades ned, så nu för tiden får vi nöja oss med SF:s utbud. Astoria nära Filbytergallerian visade inte alltid helt tillrättalagda ”SF-filmer”, exempelvis gick jag på An Inconvenient Truth och Vem ska trösta Knyttet där. Om jag inte har helt fel hade de också fransk filmfestival och annat smått och gott.

I dag har vi alltså bara SF (dagens utbud) i staden och får nöja oss med det utbudet. Detta aktualiseras i och med att den kontroversiella filmen BANANAS!* har premiär Sverige över (hitta din stad här). Filmen visas inte i Linköping över huvudtaget! och i Norrköping visas den bara två gånger på Harlekinen. Det är skandal tycker jag, man behöver se andra filmer än de senaste Hollywoodfilmerna, Beck och Milleniumtriologin.

BANANAS!* i sig låter som en väldigt intressant film. För den som inte har hängt med i turerna kring Dole och den svenske filmaren Fredrik Gertten kan man i DN läsa en essä som behandlar hela frågan. Alltså, Dole och de andra bananproducenterna verkar inte sky några medel när det gäller att sälja sina bananer (som mest smakar trä, tycker jag). Ekotänk skrev om det här i somras och det var så jag fick upp ögonen för detta.

Dole kör hellre på agendan att tysta ned det hela och statuera exempel än att faktiskt ta åt sig och ändra sina metoder. Jag som trodde att yttrandefrihet var en mänsklig rättighet, men tydligen kan multinationella företag styra och ställa som de själva vill. Jag hoppas verkligen att BANANAS!* någon gång i framtiden även visas i USA. Och så tänker jag försöka gå på någon av de två (!) biovisningarna i Norrköping.

Är det någon mer som har minnen från Astoria? Berätta gärna! Och kommentera även vad ni tycker om att Dole tar sig ton och hotar människor till tystnad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s