Pressmeddelande från http://havsblogg.wordpress.com/

Det är bra med klargörande forskning, men vem trodde egentligen att klimatförändringarna var den enda orsaken till Östersjöns övergödning? Intressant läsning i alla fall, denna kan jag säkert ha användning för i min utbildning!
”Syrebristen i Östersjön har aldrig varit större än nu. Men det är inte en effekt av klimatförändringen, utan av ökade utsläpp av näringsämnen och gödsel. Det visar forskare vid Göteborgs universitet som kartlagt Östersjöns havsklimat sedan 1500-talet.
I Östersjöns avrinningsområde bor det 85 miljoner människor. Folkmängden gör stora mänskiga avtryck i Östersjöns havsmiljö. Det visar forskaren Daniel Hansson vid Institutionen för geovetenskaper, som med hjälp av nya metoder kartlagt Östersjöns havsklimat från 1500-talet och framåt.
I sin avhandling konstaterar Daniel Hansson att syrebristen och utbredningen av döda havsbottnar i Östersjön i allt väsentligt beror på mänsklig aktivitet.
– Klimatförändringarna har hittills endast haft en försumbar effekt på syresituationen i Östersjön. Den främsta orsaken till syrebristen och de stora döda bottnarna är att utsläppen från jordbruk och orenat avloppsvatten ökade kraftigt, inte minst i samband med en ökad användning av konstgödsel i mitten av 1900-talet, säger Daniel Hansson.
Genom att kombinera nya metoder för att rekonstruera historiskt klimat och moderna datormodeller har Daniel Hansson i detalj kunnat undersöka förändringar i vattentemperatur, isutbredning, flodtillförsel, salthalt och syrekoncentrationer i Östersjön under 500 år.
Studierna visar tydligt att syresituationen idag inte kan jämföras med någon annan period sedan 1500-talet, och att dagens förhöjda vattentemperatur och begränsade isutbredning liknar situationer som inträffat bara två gånger tidigare.
– Men om trenden med fortsatt uppvärmning håller i sig kan vi snart se klimatförändringar utanför de senaste 500 årens variation, säger Daniel Hansson.
Tekniken som använts i avhandlingen ger en mycket hög tidsupplösning. Till exempel har Daniel Hansson kunnat rekonstruera hur isen växte sig tjock under de skälvande dagarna i januari och februari 1658, då Karl X marscherade med den svenska armén över Lilla och Stora Bält vilket slutade med att Blekinge, Skåne, Halland och Bohuslän tillföll Sverige.
Avhandlingen Ocean climate variability over recent centuries explored by modelling the Baltic Sea försvarades vid en disputation den 25 september.
Kontakt:
Daniel Hansson, Institutionen för Geovetenskaper, Göteborgs universitet
Telefon: 031-786 2878
E-post: daniel.hansson@gvc.gu.se

4 reaktioner på ”Pressmeddelande från http://havsblogg.wordpress.com/

  1. Sedan de bytte server så krånglar det mer än någonsin. Dagens i-landsproblem jag vet men det är fan störande!

  2. Nej, det är nog ingen som tror att klimatförändringar är den enda orsaken till Östersjöns övergödningsproblem. Det är inte heller vad jag skriver i min avhandling. Däremot fastslår jag att klimatförändringarna hittills har varit försumbara för övergödningen, vilket är bra att fastslå. Avhandlingen handlar om långt mycket mer än Östersjöns syresituation. Jag är själv mest fascinerad över det som står i sista stycket. Tyvärr genererar inte det bra rubriker.

  3. Daniel: Jag förstår vad du säger, och jag ser det enbart som positivt för Östersjöns del att man visar klart och tydligt vad problemet är så att man kan ta itu med problemets kärna.Först läste jag om saken på The Climate Scam, som ju bekant är full med klimatskeptiker, därav mina inledande rader! Jag tror nog att din avhandling är mäkta intressant och jag ska höra mig för på jobbet om jag kan få tag på den. Men som sagt, bästa sättet att få uppmärksamhet är att generera rubriker och då tar man det som är mest uppmärksammat.

  4. Skicka mig ett mail med din adress så kan jag skicka en fysisk kopia av avhandlingen (annars finns den att ladda ner som pdf via länken ovan, dock utan artiklarna inkludera pga upphovsrätt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s