Om viljan att gå före på klimatområdet

Sverige vinnlägger sig ju om att ligga i framkant vad gäller klimatfrågan. Ofta hör man att Sverige är så duktigt, vi gör så mycket och vi har så låga utsläpp av växthusgaser att vi är ett föredöme för andra länder. Om man ska kunna övertyga andra länder om en strängare klimatpolitik så måste man visa att det fungerar OCH att man kan behålla sin ekonomiska standard.

Vårt medlemskap i den europeiska unionen har ibland rivit upp Sveriges strängare lagar, vad gäller exempelvis azofärger i livsmedel eftersom man på EU-nivå och frihandelsavtal ska kunna säkerställa att alla har samma standard och krav. Då sägs det att det underlättar för industrier att sälja sina produkter i flera olika länder med samma kvalitetsstandard.

Något jag istället kan tycka borde finnas är en minimilagstiftning inom EU och att man som medlemsland har rätt att sätta högre krav inom sitt eget land. Detta skriver även Åsa Westlund om på Newsmill. EU-kommissionen har lagt som förslag att enskilda länder inte ska kunna ha högre krav på minskade utsläpp av växthusgaser. Ytterligare ett exempel på att man som enskilt medlemsland alltså inte ska kunna införa högre nationella krav.

Om man inte har några föregångare som banar vägen och visar att nya grepp och idéer är möjligt kommer utvecklingen inte gå lika snabbt framåt. Sverige vill vara långt framme på klimatscenen och visa att man kan tjäna pengar på grön teknik. Då borde Sverige som EU:s ordförandeland kraftigt motsätta sig detta nya förslag. Det är ju nämligen självklart att man fortfarande kan ha ekonomisk tillväxt samtidigt som man övergår till en mer klimatvänlig industri.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s