Papperstidningen ute i oväder

Newmill har Lars Bern skrivit en debattartikel om papperstidningens miljöpåverkan. Han skriver ett riktigt långt inlägg om att papperstidningen minsann genererar diverse klimatpåverkande utsläpp.

Detta har jag bloggat om tidigare och redovisade då Naturskyddsföreningens syn på saken som de skrev i (papperstidskriften) Sveriges Natur #4/09. De hade tagit del av en ny rapport där det står att en papperstidning, typ SvD eller DN, motsvarar cirka 33 minuters läsande på internet. Om du ska läsa exempelvis tidningen på internet krävs det en dator, och datorn behöver ström för att fungera. Framställandet av strömmen leder också till klimatpåverkan!
Lars Bern använder argument som att dagens barn ligger skräckslaget vakna om nätterna för att nämnda papperstidningar sprider skräckpropaganda om att polarisarna smälter och dylikt, men de tar inte upp frågan om att papperstidningen också bidrar till klimatpåverkan. Detta rapporterar tidningarna inte själva om, alltså tycker Lars Bern att de borde sluta sprida, enligt honom, skräckpropagandan eller lägga ner pappersutgåvan och bara satsa på nätupplagan.
Kanske skulle du ta initiativ i styrelsen till att avveckla papperstidningen till förmån för webbtidningen. Då lever ni som ni lär, vilket skulle öka trovärdigheten i den kampanj som ni driver. Och det är bråttom, för vi närmar oss ju olika ”tipping-points” enligt er vetenskapsredaktion.

Det går faktiskt bra att även läsa webbtidningen vid frukostbordet, jag har prövat. Det har t.o.m. den fördelen att man då kan kolla i alla andra tidningar och man kan Googla journalisternas påståenden för att försäkra sig om att de stämmer. Tyvärr behövs det allt oftare.” (Lars Bern – DN och SvDs förlorade klimatheder)

Vad han inte nämner i Newsmillartikeln är att han är medlem av gruppen så kallade klimatskeptiker som med förenade krafter hävdar motsatsen till varje vetenskaplig artikel som någonsin producerats om klimathotet. Alltså att polarisarna inte smälter, det pågår inte en antropogen påverkan av klimatet eftersom människans utsläpp av växthusgaser inte påverkar atmosfären och så vidare i all oändlighet.

Men ska man då gå över till att läsa tidningen på nätet? Är det lösningen? Nej, jag tror inte det. För som jag läste i artikeln i Sveriges Natur så drar även datorer ström som även den påverkar klimatet, såtillvida den inte kommer från din egen privata vindsnurra på taket. Det är ju åtminstone koldioxidfri energi (så länge man inte räknar med de utsläpp som förekommer under tillverkningsprocessen).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s